Reprenent el meu interès per tota la cuina mediterrània, avui farem uns dolços àrabs que s'anomenen "Baklava". Qui no ha provat mai un dolç àrab?... d'aquells de mel, banyats en sucre... amb nous... i ametlles...
Són petits, sí, però "matons". Te'n menges un... i no te'n menjaries dos... per què ja quedes ben ple. Són una mica empallegosos, però quan et venen de gust... els gaudeixes com una mala cosa. Es fan amb pasta fil·lo o brik, que la podeu comprar en qualsevol gran superfície, ja que és molt complex fer-la a casa. Som-hi!
250 gr. pasta de filo (o brik)
125 gr. mantega desfeta o ghee
300 gr. fruits secs (entre festucs i ametlla gra crua)
unes làmines de festuc per a decorar
Pel almívar aromatitzat:
2 tasses de sucre
1 tassa d'aigua
2 cullerades de suc de llimona
3 cullerades d'aigua d'azahar
3 cullerades de mel
1 rama de canyella
![dolcos arabs baklava pas1 dolcos arabs baklava pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/51/90/dolcos-arabs-baklava-pas1.jpeg)
D'entrada, he comprat uns festucs pelats sencers i, aprofitant la BabyCook que tinc, els he picat fins deixar-los en trossets molt petits.
![dolcos arabs baklava pas2 dolcos arabs baklava pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/52/14/dolcos-arabs-baklava-pas2.jpeg)
Comencem fent l'almívar. Per això dissolem el sucre...
![dolcos arabs baklava pas3 dolcos arabs baklava pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/52/38/dolcos-arabs-baklava-pas3.jpeg)
... i el suc de llimona a l'aigua.
![dolcos arabs baklava pas4 dolcos arabs baklava pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/52/62/dolcos-arabs-baklava-pas4.jpeg)
Deixem que bulli durant 15 minuts juntament amb la branca de canyella.
![dolcos arabs baklava pas5 dolcos arabs baklava pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/52/86/dolcos-arabs-baklava-pas5.jpeg)
Ho tenim tot apunt per començar.
![dolcos arabs baklava pas7 dolcos arabs baklava pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/53/67/dolcos-arabs-baklava-pas7.jpeg)
... tant per dalt com per baix...
![dolcos arabs baklava pas8 dolcos arabs baklava pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/53/91/dolcos-arabs-baklava-pas8.jpeg)
... com es pot veure a la foto... i així anem agafant làmines, una a una, i la resta no s'assequen.
![dolcos arabs baklava pas9 dolcos arabs baklava pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/54/15/dolcos-arabs-baklava-pas9.jpeg)
Començarem pintant la safata escollida amb una capa de mantega o mantega clarificada (ghee).
![dolcos arabs baklava pas10 dolcos arabs baklava pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/54/39/dolcos-arabs-baklava-pas10.jpeg)
Col·locarem la primera capa de pasta filo i la pintarem amb ghee.
![dolcos arabs baklava pas11 dolcos arabs baklava pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/54/63/dolcos-arabs-baklava-pas11.jpeg)
Tornarem a fer el mateix procés amb una segona capa de pasta filo...
![dolcos arabs baklava pas12 dolcos arabs baklava pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/54/87/dolcos-arabs-baklava-pas12.jpeg)
... i així fins a 10 vegades...
![dolcos arabs baklava pas13 dolcos arabs baklava pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/55/11/dolcos-arabs-baklava-pas13.jpeg)
![dolcos arabs baklava pas14 dolcos arabs baklava pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/55/35/dolcos-arabs-baklava-pas14.jpeg)
Posarem una capa de festucs i l'escamparem bé.
![dolcos arabs baklava pas15 dolcos arabs baklava pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/55/59/dolcos-arabs-baklava-pas15.jpeg)
Tornem a posar una làmina de pasta filo... i la tornarem a pintar amb ghee.
![dolcos arabs baklava pas16 dolcos arabs baklava pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/55/83/dolcos-arabs-baklava-pas16.jpeg)
Fem el mateix procés 5 vegades més... i llavors posarem una capa d'ametlla en gra.
![dolcos arabs baklava pas17 dolcos arabs baklava pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/56/28/dolcos-arabs-baklava-pas17.jpeg)
Tornem a tapar, a pintar i 5 vegades més. Amb cura... poc a poc i bona lletra.
![dolcos arabs baklava pas18 dolcos arabs baklava pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/56/52/dolcos-arabs-baklava-pas18.jpeg)
És molt important pintar bé cada capa per a obtenir un bon resultat.
![dolcos arabs baklava pas19 dolcos arabs baklava pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/56/76/dolcos-arabs-baklava-pas19.jpeg)
Finalment, retallarem tota la pasta sobrant.
![dolcos arabs baklava pas20 dolcos arabs baklava pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/57/00/dolcos-arabs-baklava-pas20.jpeg)
La llençarem, ja que no es pot aprofitar.
![dolcos arabs baklava pas21 dolcos arabs baklava pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/57/24/dolcos-arabs-baklava-pas21.jpeg)
Serà, doncs, el moment de tallar la pasta a porcions quadradetes.
![dolcos arabs baklava pas22 dolcos arabs baklava pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/57/90/dolcos-arabs-baklava-pas22.jpeg)
Adornarem cada pasteta amb un polsim de festuc mòlt.
![dolcos arabs baklava pas23 dolcos arabs baklava pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/58/14/dolcos-arabs-baklava-pas23.jpeg)
Ja van quedant macos.
![dolcos arabs baklava pas24 dolcos arabs baklava pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/58/38/dolcos-arabs-baklava-pas24.jpeg)
Controleu els temps. Recordeu que l'almívar ha de bullir durant 15 minuts. L'hem de fer de tal manera que quan surti la pasta del forn... la poguem ruixar amb l'almivar roent.
![dolcos arabs baklava pas25 dolcos arabs baklava pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/58/62/dolcos-arabs-baklava-pas25.jpeg)
Prepararem el forn a 180 graus, a dalt i abaix. Posarem la safata en una zona baixa del forn i ho tindrem uns 15 minuts. Controleu que no es cremin per què cada forn és diferent.
![dolcos arabs baklava pas26 dolcos arabs baklava pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/58/86/dolcos-arabs-baklava-pas26.jpeg)
Els podeu decorar amb festucs sencers o trossets d'ametlla també.
![dolcos arabs baklava pas27 dolcos arabs baklava pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/59/13/dolcos-arabs-baklava-pas27.jpeg)
L'almívar ja porta 15 minuts. L'apartarem del foc. Afegirem l'aigua de tarongina o "aigua de Azahar" i bullirem un parell de minuts més.
![dolcos arabs baklava pas28 dolcos arabs baklava pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/59/61/dolcos-arabs-baklava-pas28.jpeg)
es pot trobar en qualsevol gran superficie. No deixa de ser aigua amb aroma de les flors de l'arbre taronger.
![dolcos arabs baklava pas29 dolcos arabs baklava pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/59/85/dolcos-arabs-baklava-pas29.jpeg)
La marca Vahiné, és la típica que fa altres productes de pastissería casolana.
![dolcos arabs baklava pas30 dolcos arabs baklava pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/60/09/dolcos-arabs-baklava-pas30.jpeg)
Ara és el moment d'incorporar la mel.
![dolcos arabs baklava pas31 dolcos arabs baklava pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/60/33/dolcos-arabs-baklava-pas31.jpeg)
Ho remenem bé i ja ho tindrem apunt per banyar les pastes quan surtin del forn.
![dolcos arabs baklava pas32 dolcos arabs baklava pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/60/81/dolcos-arabs-baklava-pas32.jpeg)
Ja les tenim cuites.
![dolcos arabs baklava pas33 dolcos arabs baklava pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/61/08/dolcos-arabs-baklava-pas33.jpeg)
Qué maques, eh?
![dolcos arabs baklava pas34 dolcos arabs baklava pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/61/32/dolcos-arabs-baklava-pas34.jpeg)
És millor tapar-les amb un paper de plata... i deixar-les reposar durant 20 minuts.
![dolcos arabs baklava pas35 dolcos arabs baklava pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/61/98/dolcos-arabs-baklava-pas35.jpeg)
A continuació, li tirarem per sobre l'almívar...
![dolcos arabs baklava pas36 dolcos arabs baklava pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/62/22/dolcos-arabs-baklava-pas36.jpeg)
... i quedaran ben banyades.... ben pringades, vaja.
![dolcos arabs baklava pas37 dolcos arabs baklava pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/62/46/dolcos-arabs-baklava-pas37.jpeg)
Un cop s'hagin refredat a temperatura ambient, ja les podeu emplatar. De totes maneres, s'aconsella menjar-los al día següent. Notareu la diferència.
![dolcos arabs baklava pas38 dolcos arabs baklava pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/62/70/dolcos-arabs-baklava-pas38.jpeg)
Per fi, he aconseguit fer aquest postre tan típic marroquí... que sempre m'havia preguntat com el feien.
![dolcos arabs baklava pas39 dolcos arabs baklava pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/62/94/dolcos-arabs-baklava-pas39.jpeg)
Així sí, us diré que empalaga tant com ja havíem advertit al principi.
![dolcos arabs baklava pas40 dolcos arabs baklava pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/63/18/dolcos-arabs-baklava-pas40.jpeg)
És qüestió de menjar-ne un... i convidar a tots els amics i família... jeje.
![dolcos arabs baklava pas41 dolcos arabs baklava pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/63/42/dolcos-arabs-baklava-pas41.jpeg)
Bon profit!
![dolcos arabs baklava pas42 dolcos arabs baklava pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/63/66/dolcos-arabs-baklava-pas42.jpeg)
Per cert, també podeu aprofitar per fer uns Briouates, un altre dolç àrab.