Reprenent el meu interès per tota la cuina mediterrània, avui farem uns dolços àrabs que s'anomenen "Baklava". Qui no ha provat mai un dolç àrab?... d'aquells de mel, banyats en sucre... amb nous... i ametlles...

Són petits, sí, però "matons". Te'n menges un... i no te'n menjaries dos... per què ja quedes ben ple. Són una mica empallegosos, però quan et venen de gust... els gaudeixes com una mala cosa. Es fan amb pasta fil·lo o brik, que la podeu comprar en qualsevol gran superfície, ja que és molt complex fer-la a casa. Som-hi!

 

Ingredients

250 gr. pasta de filo (o brik)

125 gr. mantega desfeta o ghee

300 gr. fruits secs (entre festucs i ametlla gra crua)

unes làmines de festuc per a decorar

Pel almívar aromatitzat:

2 tasses de sucre

1 tassa d'aigua

2 cullerades de suc de llimona

3 cullerades d'aigua d'azahar

3 cullerades de mel

1 rama de canyella

Preparació
1.
dolcos arabs baklava pas1

D'entrada, he comprat uns festucs pelats sencers i, aprofitant la BabyCook que tinc, els he picat fins deixar-los en trossets molt petits.

2.
dolcos arabs baklava pas2

Comencem fent l'almívar. Per això dissolem el sucre...

3.
dolcos arabs baklava pas3

... i el suc de llimona a l'aigua.

4.
dolcos arabs baklava pas4

Deixem que bulli durant 15 minuts juntament amb la branca de canyella.

5.
dolcos arabs baklava pas5

Ho tenim tot apunt per començar.

6.
dolcos arabs baklava pas7

... tant per dalt com per baix...

7.
dolcos arabs baklava pas8

... com es pot veure a la foto... i així anem agafant làmines, una a una, i la resta no s'assequen.

8.
dolcos arabs baklava pas9

Començarem pintant la safata escollida amb una capa de mantega o mantega clarificada (ghee).

9.
dolcos arabs baklava pas10

Col·locarem la primera capa de pasta filo i la pintarem amb ghee.

10.
dolcos arabs baklava pas11

Tornarem a fer el mateix procés amb una segona capa de pasta filo...

11.
dolcos arabs baklava pas12

... i així fins a 10 vegades...

12.
dolcos arabs baklava pas13
13.
dolcos arabs baklava pas14

Posarem una capa de festucs i l'escamparem bé.

14.
dolcos arabs baklava pas15

Tornem a posar una làmina de pasta filo... i la tornarem a pintar amb ghee.

15.
dolcos arabs baklava pas16

Fem el mateix procés 5 vegades més... i llavors posarem una capa d'ametlla en gra.

16.
dolcos arabs baklava pas17

Tornem a tapar, a pintar i 5 vegades més. Amb cura... poc a poc i bona lletra.

17.
dolcos arabs baklava pas18

És molt important pintar bé cada capa per a obtenir un bon resultat.

18.
dolcos arabs baklava pas19

Finalment, retallarem tota la pasta sobrant.

19.
dolcos arabs baklava pas20

La llençarem, ja que no es pot aprofitar.

20.
dolcos arabs baklava pas21

Serà, doncs, el moment de tallar la pasta a porcions quadradetes.

21.
dolcos arabs baklava pas22

Adornarem cada pasteta amb un polsim de festuc mòlt.

22.
dolcos arabs baklava pas23

Ja van quedant macos.

23.
dolcos arabs baklava pas24

Controleu els temps. Recordeu que l'almívar ha de bullir durant 15 minuts. L'hem de fer de tal manera que quan surti la pasta del forn... la poguem ruixar amb l'almivar roent.

24.
dolcos arabs baklava pas25

Prepararem el forn a 180 graus, a dalt i abaix. Posarem la safata en una zona baixa del forn i ho tindrem uns 15 minuts. Controleu que no es cremin per què cada forn és diferent.

25.
dolcos arabs baklava pas26

Els podeu decorar amb festucs sencers o trossets d'ametlla també.

26.
dolcos arabs baklava pas27

L'almívar ja porta 15 minuts. L'apartarem del foc. Afegirem l'aigua de tarongina o "aigua de Azahar" i bullirem un parell de minuts més.

27.
dolcos arabs baklava pas28

es pot trobar en qualsevol gran superficie. No deixa de ser aigua amb aroma de les flors de l'arbre taronger.

28.
dolcos arabs baklava pas29

La marca Vahiné, és la típica que fa altres productes de pastissería casolana.

29.
dolcos arabs baklava pas30

Ara és el moment d'incorporar la mel.

30.
dolcos arabs baklava pas31

Ho remenem bé i ja ho tindrem apunt per banyar les pastes quan surtin del forn.

31.
dolcos arabs baklava pas32

Ja les tenim cuites.

32.
dolcos arabs baklava pas33

Qué maques, eh?

33.
dolcos arabs baklava pas34

És millor tapar-les amb un paper de plata... i deixar-les reposar durant 20 minuts.

34.
dolcos arabs baklava pas35

A continuació, li tirarem per sobre l'almívar...

35.
dolcos arabs baklava pas36

... i quedaran ben banyades.... ben pringades, vaja.

36.
dolcos arabs baklava pas37

Un cop s'hagin refredat a temperatura ambient, ja les podeu emplatar. De totes maneres, s'aconsella menjar-los al día següent. Notareu la diferència.

37.
dolcos arabs baklava pas38

Per fi, he aconseguit fer aquest postre tan típic marroquí... que sempre m'havia preguntat com el feien.

38.
dolcos arabs baklava pas39

Així sí, us diré que empalaga tant com ja havíem advertit al principi.

39.
dolcos arabs baklava pas40

És qüestió de menjar-ne un... i convidar a tots els amics i família... jeje.

40.
dolcos arabs baklava pas41

Bon profit!

41.
dolcos arabs baklava pas42

Per cert, també podeu aprofitar per fer uns Briouates, un altre dolç àrab.