Feia molt de temps que tenia ganes de fer aquest plat. No està bé que ho digui jo, però m'ha quedat força bo, encara que és un plat de sabor "contundent" i que no a tothom li pot agradar. Resulta que a la meva dona li agraden molt aquests guisadets. I en menja sempre que pot.

Ingredients

1kg de cua de bou

2 pastanagues tallades a rodanxes

2 tomàquets madurs

2 cebes tallades a la juliana

1 porro tallat a rodanxes

1 manat d'herbes (farigola, llorer, sajolida, romaní)

1 got de vi negre

oli d'oliva

pebre negre

farina

llard

aigua

sal

 

Variants:

- S'hi poden afegir patates, bolets o verdures

- Es pot barrejar vi negre, moscatell i vi ranci

- També es pot fer amb cua de vedella

- Es pot fer com un civet de porc senglar 

Preparació
1.
cua bou cassola pas1

Preparem tots els ingredients.

2.
cua bou cassola pas2

La cua la podeu trossejar vosaltres o comprar-la ja preparada per guisar.

3.
cua bou cassola pas3

Començarem per salar la carn...

4.
cua bou cassola pas4

... i empebrar-la.

5.
cua bou cassola pas5

Tallem les pastanagues a rodanxes...

6.
cua bou cassola pas7

... el porro a rodanxes...

7.
cua bou cassola pas9

... la ceba en juliana....

8.
cua bou cassola pas10

Posarem a escalfar una mica d'oli i llard en una cassola.

9.
cua bou cassola pas11

Mentrestant, enfarinem cada tall de cua.

10.
cua bou cassola pas12

Que quedi ben arrebossat.

11.
cua bou cassola pas13

Ara, hi daurem tots els talls...

12.
cua bou cassola pas14

... per totes dues bandes.

13.
cua bou cassola pas16

... fins que tingui un bon coloret daurat.

14.
cua bou cassola pas17

... la pastanaga...

15.
cua bou cassola pas18

... el porro....

16.
cua bou cassola pas19

... i el tomàquet...

17.
cua bou cassola pas20

... ho remenem una mica...

18.
cua bou cassola pas21

... i hi incorporem el llorer...

19.
cua bou cassola pas22

... i les herbes, que haurem rentat prèviament.

20.
cua bou cassola pas23

Ho deixarem fer durant uns 45 minuts...

21.
cua bou cassola pas24

Passat aquest temps, hi posarem el vi negre...

22.
cua bou cassola pas25

... una copa sencera.

23.
cua bou cassola pas26

Al mateix temps hi podeu afegir aigua fins cobrir tota la carn.

24.
cua bou cassola pas27

I ho deixarem fer durant 110-120 minuts més aproximadament.

25.
cua bou cassola pas28

Ben tapat.

26.
cua bou cassola pas29

De tant en tant comproveu que no hi falti líquid.

27.
cua bou cassola pas30

Si cal, incorporeu-hi més aigua calenta.

28.
cua bou cassola pas31

Remeneu-ho de tant en tant.

29.
cua bou cassola pas32

Passat aquest temps la carn s'hauria de separar de l'os. En aquest punt reservarem la carn a banda...

30.
cua bou cassola pas33

... i colarem tot el suquet.

31.
cua bou cassola pas34
32.
cua bou cassola pas35

A la mateixa cassola, hi posarem aquesta salseta espessa que hem aconseguit.

33.
cua bou cassola pas36

De nou, hi incorporem la carn i ho posem a foc mig.

34.
cua bou cassola pas37

Ara, és qüestió de pelar un parell o tres de patates, fer-les a daus...

35.
cua bou cassola pas38

... i incorporar-les al guisat.

36.
cua bou cassola pas39

Serà el moment de salar-ho tot plegat.

37.
cua bou cassola pas40

Ho deixarem uns 20 minuts més, fins que les patates siguin toves. Remeneu i vigileu més sovint, ja que les salses més denses tenen més facilitat per enganxar-se.

38.
cua bou cassola pas41

Rectifiqueu de sal si cal...

39.
cua bou cassola pas42

... i ja podem parar el foc. És molt recomanable deixar reposar el plat 24 hores. Quan estigui fred ho poseu en un tàper i a la nevera fins l'endemà, tot i que és un plat amb bona conservació que podeu consumir durant tota la setmana. O congelar-lo, és clar.

40.
cua bou cassola pas43

Emplatem.

41.
cua bou cassola pas44

La salseta és d'aquelles que no et deixen indiferent.

42.
cua bou cassola pas45

Suqueu-hi pa i gaudiu d'un bon guisat d'hivern. I aquí si que no hi pot faltar un gran vi negre... amb cos i caràcter.

43.
cua bou cassola pas46

Bon profit!