Avui us parlaré del Cranc Blau, també anomenat Jaibas en d'altres parts del món. Personalment, he trobat aquest cranc deliciós i molt carnós. Normalment els crancs tenen poca carn i a molts emprenya dedicar-los tant d'esforç per tant poca carn. El d'avui és d'aquells casos particularment recomanables. Com veureu, el procés d'elaboració és molt senzill: només els haurem de fer bullir una estona amb uns pocs condiments. El d'avui, és d'aquell marisc amb el que t'hi estaries tota la tarda, xuclant, a poc a poc, sense presses, amb la copa de vi sempre plena.

Ingredients

1 cranc per persona (jo n'he fet 3)

un grapat de sal

un grapat de boles de pebre negre

un ramat de julivert fresc

1 ceba a trossos

unes fulles de llorer

aigua

Variants:

- Els podeu coure únicament amb sal i llorer

- Es poden servir amb una allada de pebre vermell (Crancs amb suquet vermell)

Preparació
1.
cranc blau pas1

Doncs aquí els tenim.

2.
cranc blau pas2

Quin animal més curiós, eh?

3.
cranc blau pas3

Si us el mireu bé... no deixa de ser un miracle de la natura.

4.
cranc blau pas4

Compte que aquests crancs són molt actius i tenen un cert perill. La peixatera ja m'ho va advertir: compte que tenen molt mala llet aquests bitxos, eh?... no li treguis la goma de les pinces! Però jo necessito treure les gomes i interactuar amb ells.

5.
cranc blau pas5

Tsch! ha estat més difícil del que us penseu fer aquestes fotos, ja que no s'estaven quiets.

6.
cranc blau pas6

Planten cara de seguida i es tiren a pessigar com a bojos!

7.
cranc blau pas7

Mireu si tenen força que entre ells mateixos es pessiguen i es claven les pinces a la closca.

8.
cranc blau pas9

Tsch! quiet aquí! on vas tú?

9.
cranc blau pas10

Volia escapar-se.

10.
cranc blau pas11

Una actitud molt desafiant.

11.
cranc blau pas12

Coi!... com corre!... que s'escapaaaaaaaaa!

12.
cranc blau pas13

Miraaaaa!... ha saltat al terra de la cuina! 

13.
cranc blau pas14

Vina cap aquí! A la pica vas! Ja està bé de jugar!

14.
cranc blau pas15

De la pica no es poden escapar, ja que rellisca molt i, ja de passada, els podeu rentar una mica.

15.
cranc blau pas16

Però tornem a la recepta, que això ja semblava un safari. Poseu a escalfar abundant aigua amb sal.

16.
cranc blau pas17

Tireu un grapat de boles de pebre negre.

17.
cranc blau pas18

Molt bé.

18.
cranc blau pas19

Una ceba a trossos.

19.
cranc blau pas20

Un manat de julivert fresc i...

20.
cranc blau pas21

unes fulles de llorer. Tot això li donarà bon gust a la carn.

21.
cranc blau pas22

Addicionalment, a mi m'agrada posar una mica de vi blanc també.

22.
cranc blau pas23

No massa, un raig.

23.
cranc blau pas24

I de seguida, amb l'aigua pràcticament freda, hi posarem els crancs vius. Si són morts els heu de posar quan l'aigua bulli millor.

24.
cranc blau pas25

Es resisteix, no vol entrar de cap manera.

25.
cranc blau pas26

Però jo tinc més habilitat que ella, afortunadament.

26.
cranc blau pas27

Les altres acaben igual.

27.
cranc blau pas28

De seguida, notareu com canvien de color.

28.
cranc blau pas29

Deixeu-les coures uns 15 minuts, una mica més que les nècores, ja que són més grossos aquests crancs.

29.
cranc blau pas30

Un cop cuits, els reservarem.

30.
cranc blau pas31

Jo recomano menjar la carn d'aquest cranc freda. La trobo més saborosa que quan està calenta.

31.
cranc blau pas32

I ara veurem com preparar els crancs per servir-los a taula. Primer de tot retireu totes les pinces. Amb una mà de morter doneu un cop sec procurant partir la closca.

32.
cranc blau pas33

Molt bé.

33.
cranc blau pas34

Com podeu comprovar, la closca sortirà amb facilitat...

34.
cranc blau pas35

i podreu gaudir de la seva gustosa carn, que en té molta.

35.
cranc blau pas36

La closca: l'heu de retirar amb força.

36.
cranc blau pas37

El contingut de la closca no el volem. Com a molt per decorar el plat.

37.
cranc blau pas38

Retireu la boca i les parts frontals de la cara.

38.
cranc blau pas39

Retireu també les membranes laterals, que no són gaire bones.

39.
cranc blau pas40

Retireu la part inferior de la closca, on és la cloaca i l'aparell reproductor.

40.
cranc blau pas41

Tot això no ho volem.

41.
cranc blau pas42

I finalment, ens quedarà la part central del cranc amb les potes.

42.
cranc blau pas43

Partiu-la per la meitat.

43.
cranc blau pas44

Això és el que ens menjarem, juntament amb les pinces.

44.
cranc blau pas45

I ja ho podeu servir a taula, sense que calgui posar res més.

45.
cranc blau pas46

Un producte extraordinari que us mantindrà xuclant una bona estona.

46.
cranc blau pas47

Gaudiu de la seva quantiosa carn i marineu-ho amb un bon vi blanc, ben fresc, que estigui a l'alçada.

47.
cranc blau pas48

També els podeu servir amb un allioli suau.

48.
cranc blau pas49

Li va molt bé a la carn de cranc.

49.
cranc blau pas50

Ja tinc ganes de tornar a menjar-ne.

50.
cranc blau pas51

Bon profit!