Ara feia temps que li anava al darrera al congre. El congre té un problema important: les espines. És un peix molt saborós, ideal per a fer brous, però la seva carn és també molt bona. No seria precisament el peix més recomanat pels petits de la casa. Per tant, per aquesta mena de guisats, convé que les rodanxes de congre siguin de la part de la ventresca, perquè té menys espines. Aneu amb compte al menjar-lo.

Segons la vikipèdia, el congre és un peix blau, és a dir que pertany al grup de peixos que conté aproximadament un 5% de greix. La seva textura és fina i suau i el cap del congre fa un molt bon fumet. Als Països Catalans el congre és un peix apreciat des de temps molt antics i tradicionalment es menjava bullit i hom recomanava escalfar-lo en lloc d'escorxar-lo. Actualment es menja sovint amb altres peixos o marisc en arrossos i cassoletes.

El congre és un dels ingredients essencials d'una bona sarsuela de peix, plat on es barregen trossos de diferents peixos poc comuns i que tenen un paper una mica extraordinari dins de la gastronomia tradicional. El congre ("anago" en japonés) és un peix molt important a la cuina tradicional japonesa on és la base del Anagomeshi o congre rostit presentat cobrint l'arròs, i del Sushi de congre, entre moltissims altres plats. També és un peix molt popular a la cuina tradicional de la Xina, sobre tot a la cuina de la zona de Shanghai i a la cuina cantonesa. A Anglaterra el congre és un peix molt apreciat i és molt conegut el congre rostit (Roasted conger), que es prepara afegint sidra i es menja amb col en vinagre. En definitiva, un peix bo de gust...però que emprenya menjar-lo.

Molt de compte amb les espines!...no voldreu acabar en boca del Matias Prats, oi?.

Ingredients

1 congre tallat a rodanxes

500gr pèsols desgranats

2 cebes

1 cullerada de farina

oli d'oliva

aigua

sal

 

Per la picada:

2 grans d'all

julivert fresc

 

Variants:

Podeu acompanyar el plat amb unes torrades amb allioli

Es pot afegir tomàquet i all al sofregit.

Preparació
1.
congre pesols pas1

Primer de tot, i amb tota la calma del món....haurem de pelar els pèsols.

2.
congre pesols pas2

Quina feina més maca!... als meus fills els encanta seure a taula a pelar pèsols i faves.

3.
congre pesols pas5

El congre té aparència de lluç, però la seva carn és dura i similar al rap. Una mica com també passa amb l'anguila.

4.
congre pesols pas6

El seu aspecte és força peculiar.

5.
congre pesols pas7

Com la cua. Rentem el peix i el reservem. Compte de no punxar-vos amb les espines.

6.
congre pesols pas8

Preparem la resta d'ingredients.

7.
congre pesols pas9

De moment ratllarem un parell de tomàquets. A la recepta base no hi apareix, però és una variant molt acceptada que jo utilitzaré.

8.
congre pesols pas10

Trinxem la ceba.

9.
congre pesols pas11

Posem oli a escalfar en una cassola baixa i hi aboquem la ceba. Que agafi color.

10.
congre pesols pas12

Mentrestant, si voleu, podeu anar preparant la picada d'all i julivert amb un polsim de sal.

11.
congre pesols pas13

Ha de quedar l'all desfet i el julivert esmicolat.

12.
congre pesols pas14

Quan la ceba tingui color...

13.
congre pesols pas15

... hi podem daurar un parell d'alls laminats, que aportaran bon gust al plat.

14.
congre pesols pas16

A continuació hi abocarem el tomàquet...

15.
congre pesols pas17

... i ho deixarem reduir a foc baix durant uns 8-10 minuts...

16.
congre pesols pas18

... fins que el tomàquet sigui gairebé una melmelada.

17.
congre pesols pas19

En aquest moment, hi tirarem la farina...

18.

...i ho remenarem una estona per coure-la i que el guisat no faci gust de farina.

19.
congre pesols pas20

A continuació hi posem l'aigua. Podríem posar-hi brou, però el congre ja és prou gustós.

20.
congre pesols pas21

Ara esperem que arrenqui el bull.

21.
congre pesols pas22
22.
congre pesols pas23

Mentrestant, aneu salant el congre.

23.
congre pesols pas24

Ja podem incorporar-lo a la cassola.

24.
congre pesols pas25

Al mateix temps, hi aboquem els pèsols.

25.
congre pesols pas26

Aprofiteu per deixatar la picada amb una mica de suquet del guisat.

26.
congre pesols pas27

Així correrà millor.

27.
congre pesols pas28

Hi aboquem la picada.

28.
congre pesols pas29

Ho barregem tot plegat i ho deixem fer uns 15 minuts. La farina espessirà la salsa.

29.
congre pesols pas30

Rectifiqueu de sal si cal.

30.
congre pesols pas31

Un cop cuits els pèsols i el peix, apagueu el foc i deixeu reposar una estona el plat.

31.
congre pesols pas32

Ja podem emplatar.

32.
congre pesols pas33

Ben calent. Si voleu, serviu-lo amb una mica de pa torrat i allioli.

33.
congre pesols pas34

Acompanyeu el plat d'un bon vi, blanc o negre.

34.
congre pesols pas35

Bon profit!