Avui us mostraré com fer una recepta d'aquelles que són extraordinàriament simples, però amb les quals sempre quedes bé. A internet trobareu centenars de propostes fetes amb ànec confitat, totes elles bones. Val a dir que es tracta d'un plat parcialment precuinat i no és menys cert que hi ha diferents qualitats de confit d'ànec. 

Un cop triat el vostre proveïdor de confiança, només us caldrà seleccionar la guarnició més adient: patates, pomes en puré, en compota, fregides, al forn, pèsols, bolets, ceba caramel·litzada, espàrrecs, mongetes, flors de carabassó,  etc. La llista és inacabable, però en aquest cas la poma és una de les guarnicions més utilitzades, ja que casa perfectament amb el gust potent que té l'ànec. Jo he optat per saltar uns talls de poma i xampinyó, fets en el mateix greix de l'ànec. I com no, el contrast dolç-salat que hi aportarà la reducció de Pedro Ximenez és indispensable.

Podeu fer la reducció de moscatell, mistela, o altres licors, però és important ressaltar aquesta part de la recepta, ja que, en el fons, és la seva gràcia: sucar-hi un trosset d'ànec en la salsa. Una recepta festiva que estarà a l'altura de qualsevol esdeveniment i que, en ser tan senzilla de fer, us permetrà dedicar temps a la resta de tasques que qualsevol celebració comporta. Ja sabeu del que us parlo, oi? Espero que us agradi.

Ingredients

4 cuixes d'ànec confitat per persona

1 poma golden

6 xampinyons

sal

Per a la reducció:

200 ml de licor Pedro Ximenez

Un cullerot de sucre

Preparació
1.
confit danec poma xampinyo reduccio pedro ximenez pas1

Prepareu la reducció de Pedro Ximenez amb temps, almenys un parell d'hores abans.

2.
confit danec poma xampinyo reduccio pedro ximenez pas2

Poseu un cullerot de sucre en un cassó.

3.
confit danec poma xampinyo reduccio pedro ximenez pas3

A continuació, poseu-hi un got de licor aproximadament (200ml). Remeneu-ho fins a dissoldre el sucre i deixeu-ho coure a foc lent fins que redueixi bastant.

4.
confit danec poma xampinyo reduccio pedro ximenez pas4

Mentre es fa la salsa, obriu les cuixes d'ànec.

5.
confit danec poma xampinyo reduccio pedro ximenez pas5

Aquestes són ben maques i grosses.

6.
confit danec poma xampinyo reduccio pedro ximenez pas6

Poseu-les en una safata i cap al forn a uns 120 graus aproximadament durant una estona. No les volem daurar, només escalfar i desfer el greix.

7.
confit danec poma xampinyo reduccio pedro ximenez pas7

Vigileu la salsa. No calen més de 10 minuts. Heu de notar que la textura, tot i ser líquida, té més consistència.

8.
confit danec poma xampinyo reduccio pedro ximenez pas8

Llavors deixeu refredar la reducció. Un cop freda veureu com agafa una textura més semblant al caramel de sucre. No patiu per la temperatura. La quantitat que heu de posar al plat és poca i la podeu posar en fred, sempre que l'ànec estigui ben calentó, és clar. Ara ja us podeu oblidar de la salsa.

9.
confit danec poma xampinyo reduccio pedro ximenez pas9

Com us comentava he utilitzat xampinyons com acompanyament. Però només la base. De fet, he servit els xampinyons farcits amb ou de guatlla de primer i les bases les he aprofitat per a l'ànec. Però no cal, podeu tallar el xampinyó sencer i llestos.

10.
confit danec poma xampinyo reduccio pedro ximenez pas10

Si feu servir només la base, talleu-les a rodanxes una mica gruixudes i reserveu.

11.
confit danec poma xampinyo reduccio pedro ximenez pas11

L'ànec ja ha agafat una mica de temperatura.

12.
confit danec poma xampinyo reduccio pedro ximenez pas12

Veureu com ha deixat anar el greix. Aquest el farem servir per fregir l'acompanyament.

13.
confit danec poma xampinyo reduccio pedro ximenez pas13

Netegeu la poma. Jo la serviré amb pell, així m'aguantarà millor la llesca.

14.
confit danec poma xampinyo reduccio pedro ximenez pas14

Talleu-la a rodanxes.

15.
confit danec poma xampinyo reduccio pedro ximenez pas15

I traieu el cor. Fins aquí ho podeu deixar tot preparat. A partir d'aquí ja podeu preparar el plat per servir. Poseu el forn a 200 graus centígrads i daureu les cuixes d'ànec per totes dues bandes.

16.
confit danec poma xampinyo reduccio pedro ximenez pas16

Mentrestant, escalfeu el greix de l'ànec en una paella i salteu els xampinyons amb un punt de sal.

17.
confit danec poma xampinyo reduccio pedro ximenez pas17

De seguida que agafin color els reserveu.

18.
confit danec poma xampinyo reduccio pedro ximenez pas18

En el mateix oli feu la poma, volta i volta.

19.
confit danec poma xampinyo reduccio pedro ximenez pas19

Vigileu que l'ànec quedi ben daurat, gairebé cruixent la pell.

20.
confit danec poma xampinyo reduccio pedro ximenez pas20

I ja podeu emplatar: l'ànec amb una mica de poma i xampinyó.

21.
confit danec poma xampinyo reduccio pedro ximenez pas21

I el toc final, la salsa.

22.
confit danec poma xampinyo reduccio pedro ximenez pas22

La salsa que us sobri no la llenceu, segurament els convidats us demanaran més! Altrament, la podeu utilitzar amb qualsevol altre plat on hi sigui adient.

23.
confit danec poma xampinyo reduccio pedro ximenez pas23

Un bon raig per sobre.

24.
confit danec poma xampinyo reduccio pedro ximenez pas24

I una mica més pel plat.

25.
confit danec poma xampinyo reduccio pedro ximenez pas25

I ja podeu servir el plat a taula.

26.
confit danec poma xampinyo reduccio pedro ximenez pas26

Bon profit!