Aquest és un dels plats típics que es feien a casa nostra. Però quan es feien, i jo era més petit, no me les fotia. Eren d'aquells plats de «gran» dels que mengen els «papes». Amb el temps... l'edat i el coneixement, t'adones que quantes coses deixem de gaudir quan som petits o joves... en pro d'una alimentació més, diguem-li, saborosa. I he après a gaudir de les carxofes. N'estic orgullós.

La carxofa és una molt bona verdura. Segur que a molts de vosaltres no us agrada... però si és així, procureu donar-vos una segona oportunitat i torneu-la a tastar. Amb els temps... els gustos canvien... tot i que una bona preparació del producte també hi fa. Si són fetes a la brasa, en un foc de llenya... encara millor. Però així, com us les presento avui... són prou bones.

Ingredients

6 carxofes

100gr. cansalada

50gr. mantega

oli d'oliva

1 llimona

sal

pebre

llimona

Preparació
1.
carxofes al forn pas1

Tenim unes fabuloses carxofes del Llobregat.

2.
carxofes al forn pas2

Clar, si és temporada... més maques seran. Les hem de netejar bé.

3.
carxofes al forn pas3

Primer tallarem el tronc per la base.

4.
carxofes al forn pas4

També tallarem la punta de la carxofa... més o menys un dit. Hi ha molta gent que no fa aquest tall.

5.
carxofes al forn pas5

Ara, pelarem la carxofa... per extreure'n les fulles més verdes.

6.
carxofes al forn pas6

Ara, les netejarem a consciència sota de l'aixeta. En algunes podeu trobar tota mena de 'bitxos' que viuen o vivien feliçment.

7.
carxofes al forn pas7

Piquem la cansalada.

8.
carxofes al forn pas8

I tallarem uns daus de mantega.

9.
carxofes al forn pas9

Ara hi tirarem una mica de suc de llimona per sobre. Això evitarà que s'oxidin massa, ja que és una verdura que s'oxida ràpidament amb el contacte de l'aire.

10.
carxofes al forn pas10

De fet, jo li refrego tota la llimona per sobre... una mica.

11.
carxofes al forn pas11

Ara és qüestió de repartir trossets de mantega i cansalada entre les fulles de la carxofa.

12.
carxofes al forn pas12

Una miqueta de sal i pebre...

13.
carxofes al forn pas13

... un xorret d'oli d'oliva...

14.
carxofes al forn pas14

... i a mi m'agrada cobrir-les inicialment amb una mica de paper alumini. Busco la cocció de la carxofa... i al final... li donarem un toc més daurat. De 35-40 minuts a 210 graus. Els últims 5-10 minuts només en mode grill i sense el paper d'alumini.

15.
carxofes al forn pas15

Ja les tenim fetes i ben cuites.

16.
carxofes al forn pas16

La cansalada ha d'estar torradeta... i la carxofa ben cuita.

17.
carxofes al forn pas17

Emplatem... amb una mica d'oli d'oliva.

18.
carxofes al forn pas18

I aquí les teniu.

19.
carxofes al forn pas19

Si voleu, també les podeu utilitzar com a guarnició d'un altre plat. Bon Profit!