Molt no haureu sentit mai a parlar de la "canana" (Todarodes sagittatus), i és normal. També anomenat pota. És un cefalòpode molt semblant al calamar (Loligo vulgaris) de tons foscos i una pell més dura. Notareu que les aletes tenen forma de cor en lloc de rombe, les del calamar són més estretes i allargades, de fet ocupen 2/3 de la longitud del seu cos, mentre que les de la canana són més amples i curtes, ocupen només 1/3 de la llargada del seu cos. Per la resta són pràcticament igual que els calamars.

En ser una carn una mica més dura, és recomanable cuinar-la estofats o sofregits i no fer-la a la planxa. És un producte amb molt bones propietats nutritives, però molts creuen que el seu sabor no és comparable al del calamar (jo si) i, per tant, la canana no és massa preuada a la majoria de cuines, d'aquí que sigui més econòmica que el calamar (vigileu no us venguin un per l'altra).

Si en trobeu, compreu-la i tasteu-la, en un arròs o en un estofadet com el que us proposo avui. Un extraordinari guisadet d'hivern per sucar-hi pa. Som-hi!

Ingredients

500 g cananes netes

8 patates de mida petita

3 cebes tallades a la juliana

1 cabeça d'alls

1 got de vi blanc

1/2 got de brandi

oli d'oliva

2 fulles de llorer

pebre blanc

sal

Variants:

- Podeu fer el mateix plat amb calamar

- Hi podeu afegir bolets de temporada

Preparació
1.
IMG 6939

Com podeu veure, d'aparença són gairebé igual que els calamars.  

2.
IMG 6943

Prepareu la resta d'ingredients.

3.
IMG 6945

Talleu la ceba a la juliana.

4.
IMG 6952

En una cassola amb mig got d'oli d'oliva, poseu-hi una cabeça d'alls tallada, per donar gust.

5.
IMG 6957

Peleu les patates. Aquesta mida està bé, per què les podreu servir senceres i quedaran ben cuites juntament amb les cananes.

6.
IMG 6963

Poseu les patates i les daureu una mica.

7.
IMG 6968

A continuació, ja hi podeu afegir les cananes ben netes.

8.
IMG 6970

Seguidament, aboqueu-hi la ceba i el llorer.

9.
IMG 6977

Ho remeneu bé, i li afegiu una cullerada de pebre blanca.

10.
IMG 6980

També el got de vi blanc.

11.
IMG 6984

I el brandi.

12.
IMG 6987

Ho saleu.

13.
IMG 6990

I ara, ho tapeu i ho deixeu coure a foc baix durant uns 35-40 minuts.

14.
IMG 6993

Ho remeneu de tant en tant i rectifiqueu de sal. Si cal, afegiu-hi una mica d'aigua. Un cop la canana sigui tova, ja podeu apagar el foc.

15.
IMG 7000

Deixeu reposar el plat, si pot ser, 24 h. L'endemà només haureu d'escalfar aquesta meravella de guisadet.

16.
IMG 7015

Bon profit!