Sí, sí, ja sé que els calçots no es cuinen així... però si us entra el gusanillo del calçot i no teniu possibilitat de fer una barbacoa amb foc de llenya, els podeu fer al forn... que queden molt bé. No queden igual, perquè falta el gustet aquell de brasa... però... tsch... déu ni do, eh?... són super bons. I és clar, primer de tot heu de veure com fer la Salsa de Romesco.

Som-hi!

Ingredients

25/30 calçots 

salsa de calçots o romesco

Preparació
1.

Si teniu llar de foc a casa, els podeu fer al foc directament, que sempre és millor.

2.

Jo no n'he tingut mai fins ara, eh?.... no us penseu. Per tant, seguim amb la recepta dels calçots al forn.

3.

Talleu la punta (arrels) i la part de dalt (verda). Uns 10-15 per persona estan bé, com a primer plat, vaja.

4.

La mida, doncs a mi m'agraden que no siguin grans ni petits.

5.

Els haurem de netejar una mica primer.

6.

Tallarem gran part de la zona verda.

7.

Passeu-los per aigua i traieu tota la sorra.

8.

Talleu les arrels també.

9.

Us han de quedar ben nets. Després, com ja sabeu, les primeres capes del calçots es desestimen... però queda més ben presentat així... per dinar a taula. Una altra cosa seria fer una calçotada com Déu mana... on aquestes coses no es miren.

10.

Col·loqueu-los en una safata per al forn... un al costat de l'altre.

11.

És molt recomanable fer-los sobre una graella i cobrir el fons de la safata inferior amb paper d'alumini. Durant la cocció, els calçots deixen anar sucs diversos... que poden embrutar molt el forn.

12.

Els enfornarem a màxima potència, 230-250 graus... durant uns 30 minuts.

13.

Passat aquest temps, els donarem la volta i els tindrem uns 10 minuts més.

14.

Heu de veure que són tous de dins i torradets per fora... i estaran ben cuits.

15.

Tsch... que mentre es fan els calçots... podeu anar fent la salsa de romesco, eh?

16.

Els calçots ja són cuits.

17.

Els recollim... sense cremar-nos...

18.

... i emboliquem la meitat en un  paper de diari... i l'altra, igual. Fem dos paquets (un per persona). D'aquesta manera es conserven calents... i s'acaben de coure per dins.

19.

I ara lo seu seria servir-los en una teula... però no en tinc. Els servirem en un plat... amb la salseta, és clar.

20.

I ja podem començar.

21.

Ah!... que no us agraden els calçots?... i no serà que no els heu tastat?... a mi em passava el mateix... i ara m'apassionen, nanos!

22.

Estirem la pell de fora...

23.

... que surti ben net...

24.

... el suquem bé amb romesco... i cap a dins!... amb un gotet de vi negre, és clar.

25.

Bon profit!