Els pastissers Oriol Carrió i Adrià i Rafel Aguilera s’han proclamat aquest dimarts guanyadors del Concurs Millor Panettone Artesà de l’Estat 2025, que organitza el Gremi de Pastisseria de Barcelona amb el suport tècnic de l’Escola de Pastisseria del Gremi. En total, s’han presentat al certamen prop de 80 panettones (la meitat de fruites i l’altra meitat de xocolata), ha informat el Gremi de Pastisseria de Barcelona a través d'un comunicat. Oriol Carrió, de la pastisseria Oriol Carrió, ha guanyat en la desena edició de la categoria de panettone clàssic (de fruites). Segona generació de pastissers, Oriol Carrió, juntament amb la seva germana Anna, estan al capdavant de dues pastisseries a Barcelona: La original, del carrer Bailèn 216, i la del carrer Provença 139, oberta aquest any. Defensors de la tradició, aposten també per la innovació.

Adrià i Rafel Aguilera, de la pastisseria Cal Jan, s’han imposat en la cinquena edició de la categoria de millor panettone artesà de xocolata de l’Estat. La pastisseria Cal Jan neix l’any 2012 a Torredembarra (Tarragona), fundada pels germans Rafel, Siscu i Jordi Aguilera. L’any 2021 l’Adrià guanya el Concurs del Millor Panettone Artesà de l'Estat en la categoria Xocolata. Dos anys més tard, és seleccionat per representar Espanya al Campionat del Món de Panettone celebrat a Milà, on aconsegueix el Subcampionat del Món de Panettone de Xocolata i el Tercer lloc de Panettone Tradicional.

Els criteris del jurat

El jurat del concurs, que s’ha celebrat a l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona (EPGB) durant tot el matí, ha valorat especialment el sabor i altres factors com l’olor, l’estructura de la molla o la forma. Entre els seus membres, destacats professionals del sector com Toni Vera, de la pastisseria Mervier Canal, i Felipe de Santa Cruz, de Madeleine by Ferrieres, guanyadors de la passada edició, juntament amb professionals del sector tan reconeguts com els pastissers Ramón Morante, Ingrid Serra, Sergi Vela, Raúl Asencio, Ana Cortés i Toni Viñas, a més del xef Sergio Torres i el forner Iban Yarza, entre d’altres.

Seguint les bases del concurs, els participants en la categoria ‘clàssic’, han lliurat dos panettones artesans de fruites (llimona o cedre, taronja i panses), d'elaboració pròpia, amb corona de glassa de sucre, d'entre 1.000 i 1.100 grams. Per participar en la categoria ‘xocolata’, han lliurat panettones de xocolata negra o amb llet (mínim 40% de cacau) i també amb un pes d'entre 1.000 i 1.100 grams. En les passades edicions, les pastisseries premiades van ser Mervier Canal i Madeleine by Ferrieres (2024), Vallflorida Xocolaters (2023); L’Atelier Barcelona i Panes Creativos (2022); Dolç par Yan Duytsche (Sant Cugat) i Cal Jan (Torredembarra i Tarragona) (2021); Xocosave (2020); Cloudstreet (2019); Ochiai (2018); Oriol Balaguer (2017) i Dolç Par Yann Duytshche (2016). L’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona (EPGB) organitza el concurs amb el patrocini de Cacao Barry, Cart Service, Corman, Ylla i Mas Uniformes.

L’objectiu és incentivar i premiar els coneixements i habilitats dels pastissers artesans en l’elaboració del panettone, unes postres que ja s’han consolidat com un dels clàssics productes nadalencs a les pastisseries del nostre país.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!