Sabeu aquella tensió quan esperes alguna cosa amb moltes ganes? Els nervis a flor de pell, la dificultat per empassar, la boca salivant... tot plegat, denotant una clara sensació d'alerta i un desig per endrapar quelcom que fa olor d'únic i especial. Fa pocs dies vaig tenir el privilegi de fer una escapada a Berlín. La capital d'Alemanya, i el país en general, no despunta per una gastronomia que susciti els paladars més efervescents. Això és un fet i no passa res per esmentar-ho, tot i que s'ha de recordar que a Berlín hi ha dos restaurants que figuren a la llista dels 50 millors establiments del món de 2023.

Davant d'aquest panorama una mica pansit i no gaire motivador, em plantejo enfocar el viatge des del vessant que fem tots: xalar dels monuments, paisatges i punts turístics. Però, una veu incansable ressona dins el meu cap rebutjant aquesta opció. Com a bon gourmeter em plantejo el fet de conèixer llocs per menjar a Berlín i amarar-me breument i subtilment d'allò que caracteritza els coberts alemanys: bratwurst, currywurst i, és clar, els kebabs. La marejant xifra de migrants turcs que van aterrar a Alemanya va implicar un canvi audaç de tendència cuinòfila a les principals ciutats alemanyes.

"Ves al Mustafa's Gemüse Kebap i m'expliques què tal l'aventura, no et dic res més". Citaria la frase acompanyada de nom i cognom, però la memòria em falla i desconec qui m'ho va dir. Així que aquest article va per a tu, i ja de pas que hom sàpiga el preciós regal que aquest desconegut conegut em va brindar.

Mustafa's Gemüse Kebap a Berlín / Foto: Jordi Tubella
L'exterior del Mustafa's Gemüse Kebap a Berlín / Foto: Jordi Tubella

El primer que vaig fer és buscar una mica d'informació a internet. No hi volia anar a cegues, qui no ho faria, oi? No soc gaire fan de la gastronomia turca ni dels kebabs. No és de les meves línies preferides i els llocs que trobem a Catalunya segurament s'allunyen i molt de l'autèntica essència del país originari. Així de primeres, per tant, no m'entusiasmava la idea, però era el peatge a pagar per ser un Gutten Gourmeten. I el que em vaig trobar em va deixar esmaperdut i amb la boca oberta, en la meva recerca a Google: 18.000 ressenyes, cada una que llegia millor i més positiva que l'anterior (amb una mitjana de 4,3 sobre 5 punts). Unes xifres bestials que parlen molt bé d'aquest amic borrós que em va recomanar el lloc. Des d'aquí, les meves gràcies més sinceres.

Mustafa's Gemüse Kebap / Foto: Jordi Tubella
Un kebap a Mustafa's Gemüse Kebap / Foto: Jordi Tubella

"He fet cua durant més de 60 minuts", comenta un usuari. "Més de 90 minuts..."; "més de 2 hores"... Davant l'aterridora cua d'espera, convenço les encantadores viatgeres que m'acompanyen a anar-hi d'hora per si de cas. Bé, el que es coneix com a "d'hora", aquí, allà és "l'hora del sopar". Un dijous plujós, ventós i amb fred, poc després de quarts de 8 del vespre. Un còctel perfecte per topar-nos amb una cua que no arribava als 20 minuts. I, sincerament, com si n'hagués hagut de fer 60. Pagava la pena. De debò.

Poc més de 7 € per degustar el millor kebap d'Europa. En forma de pita i amb la carn elaborada un pèl diferent, per això "kebap" s'escriu amb 'p' final i no amb 'b'. Un preu irrisori pel qual el paladar té l'honor i el privilegi de tastar la millor representació d'aquest plat turc que ha arrasat per tot el món. I vergonya em faria a mi tastar ara un kebap o kebab suposadament turc, perquè no tenen res a veure. Per sort, però, fa un parell d'anys els amos de Mustafa's Gemüse Kebap van decidir aterrar a Barcelona per trencar amb la diàspora turca errònia a Catalunya i obrir els ulls dels catalans i residents al país del que és un vertader dürum original.

Amb una doble versió, la carnívora i la vegetariana, al barri incandescent i multikulti de Kreuzberg s'hi troba l'únic quiosc berlinès on tastar aquesta absorta peça gastronòmica. Una desena d'ingredients conformen el kebap, però l'abundància no és sinònim d'incomoditat a l'hora de menjar-lo. Realment és complicat de definir quelcom tan deliciós, però el que més ressalta és la contraposició de dos mons totalment diferents: un de més fred i saludable, conformat per l'enciam, les verdures i sobretot un cogombre exquisit; i un altre, més calent i embafador, conformat per les carns, la ceba caramel·litzada i altres elements difícils d'apreciar. Cada mos és una explosió de sabors, diferents tots ells, que reboten i regiren per un paladar inexpert i que plora d'emoció davant d'una obra ben executada, però traïda per la infame globalització. Gràcies, Mustafa, i gràcies, amic desconegut conegut. Aneu a Berlín, aneu a Kreuzberg i deixeu-vos emportar per l'orgasme palatal més plaent de les vostres vides.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!