Remar a contracorrent. Els catalans ens passem la vida lluitant per fer-nos escoltar, per fer-nos un lloc en un món espanyolitzat. De fet, alguns il·luminats com Jordi Évole encara pretenen que ens empassem el discurs que la Televisió de Catalunya "ha d'espanyolitzar-se". És evident que Espanya passa per damunt de Catalunya en allò que li interessa: tenen poder al darrere, institucions, diners, Europa... És inevitable, en definitiva. Ara bé, que ens ocorri aquesta perpetuació jeràrquica contínua i insultant al món de la gastronomia és inadmissible.

Injúries a la corona 'gastro' mundial: Catalunya

Cop vergonyós de la intel·ligència artificial a la gastronomia catalana, i de retruc, mundial, i un insult gravíssim a Catalunya i a les tradicions nostrades. De fet, més que una tradició és un manament, un himne i una llegenda de totes les cuines del nostre país i, conseqüentment, de les cuines internacionals. Parlo del pa amb tomàquet. Sí, una cosa ben senzilla i clàssica com aquesta que, entre tots, havíem atorgat, potser malintencionadament, la creença que aquesta etapa estava superada ja pel marc espanyol i els profunds ganduls del país veí. Però desgraciadament no és així.

Novament, la perpetuació jeràrquica contínua i vergonyosa d'Espanya al damunt de Catalunya. I que ocorri al món de la gastronomia és inadmissible

En unes dates en les quals afeixuga la intel·ligència artificial a les nostres vides, ara descobrim (o potser jo faig tard per ser un il·lús) que la gastronomia catalana està subordinada a l'espanyola, també sota el paraigües de la tecnologia que, se suposa, és tan coneixedora i encertada de la realitat. Pregunteu-li, doncs, a la IA una formulació ben senzilla: "Bona tarda, dibuixa pa amb tomàquet". El resultat? Qualificatius indescriptibles que no puc manifestar en aquestes ratlles. Ara bé, per incredulitat la d'un usuari (@senyorfont) a la plataforma X, és a dir, Twitter, on mostra el diàleg i les fotografies de ChatGPT, però la versió en què genera imatges, de tot l'embolic amb el pa amb tomàquet.

Fa mal els ulls només de veure-ho. Impressiona com un plat famós mundialment, quelcom tan únic, senzill i irrepetible pot ser desconegut per un monstre tecnològic aparentment intel·ligent. Intel·ligent? Sí, però per al marc mental i cuinòfil espanyol. Una falta de respecte en tota regla.

L'estupefacció continua quan l'internauta li concreta: "No, però a veure, el tomàquet no l'has de tallar, l'has de sucar". I ara és quan us hauria de dir que, per fi, la IA ho va entendre, però resulta que tampoc. Tot igual: la rodanxa de tomàquet damunt d'una llesca de pa. Fins a cinc intents necessita el pobre Arnau Font per desesperar-se i arribar a la conclusió que ens porta aquí: la mala educació espanyola i tecnològica que pretén enfonsar la gastronomia catalana quan, precisament, és aquesta qui enalteix i fa gran la cuina del seu país veí gràcies al ressò dels xefs i restaurants catalans.

Nosaltres a lo nostru, i Espanya amb lo seu. I ja s'espavilaran a Andalusia preparant un pa amb tomàquet made in intel·ligència artificial. A fregir espàrrecs, tu!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!