Són molts els motius que et poden portar a canviar o introduir una beguda vegetal en la teva dieta. Alhora, són molts els aspectes que cal tenir presents a l'hora de decidir quina és la més indicada per a cada cas o la que millor s'adapta a les teves necessitats, i és que, cada una de les que hi ha disponibles al supermercat és diferent. I, a més, són diferents en molts aspectes, fins i tot si parlem d'un mateix ingredient, però comparem diverses marques.

La primera i la gran promesa

A la beguda de soja hi ha una cosa que mai no se la pot rebatre, ella va ser la primera a arribar. De fet, durant molts anys era l'única alternativa a la llet d'origen animal. Tant que ni existia nom per a ella i se li deia llet de soja, una cosa que avui dia la legislació vigent no ho permet. Després en van arribar moltes altres com la d'ametlles, civada o arròs. Cada una d'ella amb les seves característiques pròpies tant de sabor, textura com en parlar de propietats nutricionals.

glass
La beguda de soja va ser la primera a arribar / Foto: Pixabay

A l'hora de valorar els beneficis que aporten els diferents tipus, la de civada sempre figura entre els primers llocs. Una cosa que no és estranya, ja que la civada és un dels aliments de moda a causa de les seves propietats. La civada és molt contundent i rica en fibra. Si parlem de vitamines cal esmentar l'E, B1, B. Per la seva part, entre els minerals destaquen el calci, ferro, zinc, fòsfor i magnesi. Sens dubte un còctel ple de beneficis tant per al cor com per al sistema digestiu.

Si parlem de la beguda de civada, destaca per ser una font de proteïnes (encara que mai no arribarà als nivells de la llet de vaca) i és baixa en greixos. Un punt extra és que el seu sabor és suau i no tan dolç com altres competidores. Amb totes aquestes dades a la mà, durant molt temps vaig entendre que la beguda de civada era la millor opció que es podia trobar al supermercat.

Tornar als orígens

Després d'un temps comprant l'opció de civada, he tornat a la soja per diversos motius. El primer és el preu, ja que la segona és una mica més barata fins i tot en les versions en les quals està enriquida amb calci i vitamines. A més, és més fàcil d'aconseguir en qualsevol mena d'establiment.

milk
La beguda de soja conté tot el bo de la llet de vaca i res del dolent / Foto: Pixabay

També fa temps que llegeixo diversos nutricionistes que asseguren que la beguda de soja conté tot el bo de la llet de vaca i gens del dolent. Del primer ens quedem amb la seva quantitat de proteïnes (aquí sí que està la cosa més equilibrada) i del segon amb què no aporta grassa. Però a més de tot això, la soja compta amb un ingredient gairebé màgic: les isoflavones, fitonutrients amb un alt poder antioxidant. Tradicionalment, s'han associat únicament als beneficis que obtenen les dones durant la menopausa, ja que les isoflavones, tenen una estructura similar als estrògens, l'hormona femenina que decau en arribar la menopausa.

I, encara que tot arriba i els anys no perdonen, els beneficis de la soja van més enllà. Per exemple, ajuda en l'absorció del calci, una mica necessari en totes les etapes de la vida. I tu amb quina et quedes?