La cuina catalana és magnífica. Però, encara millor, és diversa i amb una infinitat de receptes que ens omplen d'orgull. Plats típics de les Terres de l'Ebre, del Camp de Tarragona, de les comarques de Lleida, de les contrades gironines o de petits pobles amb una història fascinant. En aquest cas, viatgem fins a la Cerdanya, al nord del país, per descobrir com cuinar un trinxat de la Cerdanya. Amb la inestimable ajuda de l'Alba i la Laura, creadores del popular compte @taulaperdos_, ens ensenyen a elaborar aquesta icònica recepta, amb els orígens que remunten al segle XV.


La recepta catalana viral que demostra si ets un bon català

Si vols demostrar que ets un bon català i un autèntic expert de la cuina catalana, toca enfundar-se el davantal i fer front a un nou repte de “no ets català si això no saps cuinar”. La cuina del nostre país té tresors com aquest trinxat de la Cerdanya. És increïble el meravellós resultat que pot sortir d’una col i unes patates! Aquest plat, encara que s'hagi popularitzat i el puguem trobar a molts restaurants de la mà de grans xefs, tant en especialitat com menjar d'autor, té una llarga tradició pagesa i de muntanya darrere. La història d'aquest plat data de fa sis segles, un plat elaborat als pobles de muntanya, sobretot a les cases amb famílies obreres, dedicades a la ramaderia i l'agricultura.

Tanta és la seva tradició que, des de l'any 1996, cada febrer se celebra a Puigcerdà una festa anomenada la Festa del Trinxat en honor a aquest plat. En aquest esdeveniment gastronòmic no només es promociona la gastronomia local i el plat més característic, sinó també els productes de proximitat i l'entorn.

Com fer el millor trinxat de la Cerdanya: ingredients i el pas a pas

Els ingredients que necessites són:

  • 1 col
  • 3 patates
  • 1 o 2 alls
  • 4 tires de cansalada
  • Botifarra negra
  • Sal i pebre
L'emplatat del trinxat de la Cerdanya / Foto: Cedida

El pas a pas per fer aquesta recepta no és gaire complicat. En primer lloc, bull les patates amb sal i, al cap de quinze minuts, afegeix-hi la col tallada. Quan tot estigui ben tou, escorre-ho. Talla la cansalada (deixa un tros gran per decorar), la botifarra i els alls. Salta la cansalada, la botifarra i després els alls. Trinxa la col i les patates, i barreja-ho amb l’all i la cansalada. Finalment, salpebra al gust! Dona forma a la paella i daura com si fos una truita. Salta la botifarra i fregeix bé la tira de cansalada (comença per la pell!). Ara ja pots emplatar amb la botifarra i la cansalada cruixent per sobre. Bon profit i visca la cuina catalana!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!