Els tirabecs porten formant part de la nostra gastronomia tota la vida i les seves propietats nutricionals van ajudar que es convertissin a l'ingredient de moda:

Propietats nutricionals

En ser verds i venir del camp, és fàcil que posem els tirabecs o bisaltos al grup de les verdures, però realment són llegums igual que els pèsols o les llenties. Aquest estar entre dues terres és una gran sort, ja que per la seva composició destaquen tant per la quantitat de proteïnes que aporten (característica dels llegums), com la fibra (molt propi de les verdures).

En parlar de vitamines hem de destacar la seva aportació en vitamina C, ja que amb només una ració es pot completar la quantitat recomanada per a un adult. També són rics en vitamina A i algunes del grup B, com la B1, B2 i B3.

Pel que fa als minerals, els tirabecs, de la mateixa manra que els pèsols, destaquen pel seu contingut en fòsfor i ferro. També és rellevant el seu contingut en magnesi.

Els tirabecs porten formant part de la nostra gastronomia tota la vida i les seves propietats nutricionals van ajudar que es convertissin en l'ingredient de moda

Beneficis

Es tracta d'un aliment sense greix i que aporta molt poques calories, però gràcies al seu contingut en fibra sí que sadolla, convertint-lo en un producte ideal per mantenir la línia o en dietes en les quals es vol perdre pes.

Els experts en nutrició destaquen diversos beneficis importants per a la nostra salut, encara que en està època subratllem ben fort la seva capacitat per enfortir el nostre sistema immune. Aquests dies que sembla que les nostres defenses necessiten un extra, els tirabecs i el seu alt contingut en vitamina C i B són el que necessites.

Aquesta mateixa Vitamina C, de la qual té una bona dosi, és un excel·lent antioxidant, que ens protegeix dels radicals lliures i envelliment prematur.

En el cas de la Vitamina A, és molt beneficiosa per a la reparació dels teixits, la qual cosa es pot traduir en una pell més sana. I també es cuida de la vista!

Finalment, la seva concentració en calci i fòsfor ajuda a que els nostres ossos siguin forts.

Com cuinar-lo?

Al contrari que els seus cosins, els pèsols o les faves, els tirabecs es consumin sencers, tant la beina com la llavor. Al principi pot resultar una mica xocant menjar-se la beina, però al comprovar la seva textura i el seu sabor... amb el segon no hi haurà dubtes.

A l'hora de rentar-los i preparar-los, el procés és molt similar al de la mongeta tendra: es retiren els extrems i el filament que els uneix (una espècie de fil que després pot resultar una mica desagradable de menjar).

I així ja estarien a punt per al seu gaudi, per exemple, com a complement en una amanida. En cas de preferir cuinar-los, el consell general és fer-ho el menor temps possible. No és necessari cuinar-los molt per aconseguir una textura agradable i així evitem perdre vitamines.

Els tirabecs estan igual de deliciosos al vapor, cuits o simplement saltejats amb unes gotes d'oli d'oliva.

Foto: Pexels
Foto: Pexels
Receptes amb tirabecs

Saltats amb pernil són una delícia senzilla, saborosa i ràpida, igual com els pèsols. Però, si es busca una recepta més contundent i amb aquest toc oriental tan de moda, un pollastre amb tirabecs i soja és la recepta.

Si es té temps, es pot deixar marinar el pit de pollastre ja tallada a daus en una mica de soja amb gingebre. Després, en una paella saltegem el pollastre fins que comenci a ser daurat. Afegim el suc en el qual es va marinar i els tirabecs ja nets. Deixem tapat perquè es cuinin junts uns deu minuts i llest. Una mica d'arròs blanc llarg pot ser el complement perfecte.

Al contrari que els seus cosins, els pèsols o les faves, els tirabecs es consumin sencers, tant la beina com la llavor

Origen

Com no podia ser de cap altra manera, els tirabecs provenen d'Àsia, encara que va arribar amb molta força a Turquia i des d'allà va continuar viatjant per la Mediterrània. Es tracta d'un aliment que es coneix des de la prehistòria i és que, com a bon llegum, és senzill de conrear.

Avui dia, la Mediterrània continua acollint els productors més grans i també els consumidors.

El consell

Els tirabecs no aguanten gaire a la nevera. De fet, als tres dies ja comencen a perdre aquesta textura tan característica. Així doncs, l'ideal és consumir-los el més frescos possible. Tampoc no suporten gaire bé el congelat, ja que agafen massa aigua.

El moment ideal? És ara! Entre març i abril trobem als tirabecs en el seu millor moment. Així, si surts a la fruiteria i els veus, no ho dubtis!