Sabem que existeixen, però alguns els fem poc cas. Parlem dels fruits secs i de les espècies. Aquesta setmana, amb la doctora Montse Folch, especialista en dietètica i nutrició, fem parada al mercat de la Boqueria davant Fruita seca Morilla. Allà ens hi espera la Maite, per conèixer i descobrir què ens aporta la fruita seca a l'organisme i per saber quines són les espècies que podem utilitzar a la cuina per millorar la nostra salut.

“Els fruits secs ens aporten omega 3, molta quantitat de fibra i si no tens al·lèrgies, és un aliment molt complet”, apunta la doctora Folch, que especifica que actuen com a proteïna vegetal, ideal per barrejar amb amanides, iogurts o pica-pica a mig matí o a mitja tarda en substitució dels greixos saturats que ens aporten els donuts o croissants.  

Els fruits secs, els substituts ideals de la brioixeria 

Fruta seca   Unsplash (2)

Fruita seca Morilla és la parada de la Maite, on, juntament amb la seva germana, venen espècies i fruits secs a la Boqueria des de fa més de 50 anys. Entrem rere el taulell de la Maite, un espai molt reduït, on ens explica al costat de la doctora Folch les propietats nutricionals que ens aporten a l'organisme. “Les propietats de la fruita seca són moltes, sobretot en edat de creixement o en els esportistes, per recuperar l’energia perduda durant l’entrenament”, apunta l’especialista en fruits secs de la Boqueria.

Les orellanes, ideals per als esportistes i per a les defenses  

D’altra banda, la doctora Folch destaca el poder nutritiu de les orellanes que veu a l'aparador. “Les orellanes són un producte molt antioxidant perquè concentren tot el betacarotè, porten més quantitat de sucre i per això donen molta energia abans de fer una cursa o un entrenament”. A més, puntualitza la nutricionista, “si s’està delicat o amb els ànims decaiguts per la situació que ens acompanya de la pandèmia o per augmentar les defenses, un parell o tres d’orellanes al matí serien molt adients”.

La doctora alerta de la importància de mastegar bé tota aquesta fruita seca, ja que poden ser indigestos si no es fa “una bona pasta a la boca abans d’empassar-s'ho”. Així, assegura Folch, s’evitaran problemes de flatulències o inflors a l’estómac.  

Fruta seca   Unsplash (1)

Les espècies, les reines de la cuina

“Jo les recomano i les utilitzo molt a la cuina, perquè ho prenc tot sense sal”, explica la doctora Folch, que puntualitza que, en general, “hem de reduir la quantitat de sal”. De fet, afegeix que hi ha tres premisses que hauríem de tenir presents en els nostres hàbits alimentaris:

  1. Rebaixar la quantitat de sal
  2. Rebaixar la quantitat de sucres, sobretot els refinats: pastissos, brioxeria, etc.
  3. Rebaixar la quantitat de greixos saturats

Reduint la quantitat de sal, podem augmentar les espècies que utilitzem en cuinar, diu la nutricionista, “així donem sabor als aliments”. Però cal anar amb compte, per exemple amb la cúrcuma, "que és molt antiinflamatòria, però espatlla el color de les dents”, alerta la doctora. D’altra banda, la Maite ens explica com cadascuna de les espècies ens aporta una cosa diferent. “Si hagués d’aconsellar la reina de les espècies, aquesta seria el safrà, que, un cop sec, ens aporta unes propietats antioxidants potentíssimes”. Una espècie que es pot utilitzar quan es fa arròs, sopa de peix, patates o peix al forn, etc. “Els àrabs, el centre de la cultura de la medicina del món, utilitzen el safrà com a antioxidant a les seves infusions i dins el cafè aràbic”, conclou l’experta d’espècies de la Boqueria.

Especias   Unsplash

Sobre la doctora Folch

La doctora Montse Folch és llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona i té un màster en Nutrició i Dietètica. També ha fet un curs de Nutrició i Dietètica al departament del Dr. Corones i un curs de Terapèutica homeopàtica per a metges al Centre d'Ensenyament i Desenvolupament de l'Homeopatia.

Actualment, la doctora Folch té la consulta de nutrició i dietètica com a membre associada al Centre Mèdic Teknon, és membre vocal directiva de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició i ha participat com a ponent en diversos congressos nacionals i internacionals en l'àmbit de la nutrició.

Folch va publicar el seu primer llibre l'any 2000, La dieta de la Dra. Folch (Editorial Martinez-Roca, 2000) i des de llavors ha fet altres publicacions com Menja bé, viu millor (Editorial Llaura, 2006); El mètode de la Dra. Folch (edició en castellà Styria, 2007; trad. catalana Columna, 2008); Zumoterapia para tu salud (Editorial Styria, 2009); Frutoterapia (Editorial Paidós, 2014); L'enzim mediterrani (edició en castellà Planeta, 2014; trad. catalana Columna, 2014; trad. portuguès, 2015); La dieta de los colores (Editorial Grijalbo, 2017) i 100 mites de l'alimentació (Editorial Cossetània, 2020).