La xef del Semproniana, Ada Parellada, s'endinsa a les cases dels cuinòfils més intrèpids de Catalunya per resoldre dubtes setmanals sobre els productes del dia a dia. Des de verdures i tota mena d'hortalisses i fruites, fins a qualsevol mena de dolç, passant per la carn i el peix. Maneres per aprofitar els aliments en la seva esplendor, tècniques innovadores i consells que, en definitiva, ens faran gaudir d'una vida i un receptari més còmode als fogons de casa nostra. El consell revelador que aquesta setmana ens exposa la cuinera catalana és com fer un bon sofregit de ceba i tomàquet, un truc indispensable que no podràs deixar de fer servir.
Agafa llibreta i bolígraf, i fes play al vídeo per esbrinar tots els consells d'Ada Parellada d'aquesta setmana.
Com fer un bon sofregit de ceba i tomàquet
La cuina catalana té una característica que la fa única: les bases. Brous, fons, salses i, una de les bases més importants, el sofregit. La ceba i el tomàquet són l'inici de moltes de les delicioses receptes que té el nostre receptari. Des d'un fricandó fins a unes mandonguilles amb sípia, passant per pràcticament qualsevol estofat o, simplement, uns macarrons. El sofregit és una base versàtil i molt senzilla de fer, però que requereix el seu temps. La cuina feta amb amor sempre és més bona, i l'amor no és altra cosa que fer servir productes de qualitat i dedicar tot el temps necessari a fer un plat; a la cuina no hi ha dreceres, no es pot tenir pressa. Així doncs, aquesta recepta de sofregit et servirà per fer-ne un cop a la setmana (o un cop al mes si en fas grans quantitats) i guardar-lo en pots hermètics que podràs anar gastant a mesura que en necessitis.
La cuina feta amb amor sempre és més bona, i l'amor no és altra cosa que fer servir productes de qualitat i dedicar tot el temps necessari a fer un plat
Ingredients:
- 8 tomàquets en conserva al natural
- 1 ceba grossa
- 2 grans d’all
- 1 fulla de llorer
- 200 ml d’oli
- Sal
A la cassola posem la ceba picada amb l’oli i fem sofregir lentament, molt lentament, fins que sigui ben confitada. Hi posem els alls laminats, els tomàquets, el llorer i la sal. Si és temporada de tomàquets, la millor opció és fer-ne servir de naturals en conserva. Si no, pots fer servir tomàquets que no siguin naturals. Deixem que vagi coent fins que gairebé s’enganxi a la cassola. Rectifiquem de sal. Guardem en calent en un pot de vidre net. Tapem bé i donem la volta al pot. Quan sigui fred, ja haurà fet el buit. Aquesta és una preparació bàsica que serveix per a tot!