La ceba et fa plorar, però també és diürètica, ajuda que el teu cor sigui sa i enriqueix qualsevol plat, ja sigui en cru o en un deliciós sofregit.

Propietats nutricionals

En la composició de les cebes, independentment de la seva varietat, destaca el potassi. Aquest mineral és essencial per al correcte funcionament del sistema nerviós així com el manteniment d'uns músculs forts.

En l'apartat de vitamines, la reina és la vitamina C ja que amb una sola ració podem aportar la meitat de la quantitat recomanada diària. Aquesta vitamina, que tant relacionem amb les fruites (cítrics sobretot) és un potent antioxidant que protegeix les cèl·lules del dany oxidatiu.

Una mica més específic de les cebes és el seu contingut en flavonoides, substància que ajuda enormement el sistema immune a causa de les seves propietats antinflamatories.

A excepció de la vitamina C, la resta de nutrients no es veuen alterats amb la cocció pel que és igual de saludable ingerir la ceba crua que cuinada.

onions g0d95773e2 1280
Foto: Pixabay
Beneficis

Després d'analitzar les seves propietats, podem confirmar que la ceba és una important alidada del sistema immune i que lluita contra l'envelliment, però hi ha més dades que de ben segur són interessants.

Gràcies a les seves propietats depuratives i diürètiques ajuda en el control de pes, ideal per a tots els que ja estan començant a pensar en l'operació biquini.

El consum de ceba també és molt positiu per a la circulació sanguínia, perquè prevé la formació de coàguls, cuidant així el cor.

Però si hi ha un "truc de l'àvia" en el qual la ceba és protagonista és la que té a veure amb la tos i les malalties respiratòries. Sempre s'ha dit de col·locar mitja ceba a la tauleta de nit perquè els nens no tussin per les nits. Per què? Entre la composició de la ceba destaca el sofre i aquest, en la seva estructura conté uns compostos volàtils anomenats al·liïnes. Aquests mateixos que ens fan plorar en tallar la ceba, aconsegueixen "hidratar" el coll i evitar la tos.

vegetable g882d21213 1280

Foto: Pixabay

Com cuinar-la?

Pocs aliments són tan versàtils a la cuina i estan tan arrelats a la nostra gastronomia mediterrània com la ceba. Es considera un dels grans imprescindibles encara que també un bon motiu de polèmica. Truita, amb o sense ceba?

Discussions a part, la ceba es pot consumir crua com un ingredient més d'una amanida, però també és la base de qualsevol sofregit, l'estrella d'una salsa o el toc cruixent en una hamburguesa o en una crema o el dolç en uns canapés.

onion gc2c52c816 1280

Foto: Pixabay

Recepta amb ceba

Un dels grans reptes a l'hora de cuinar cebes és aconseguir aquest efecte caramel·litzat tan deliciós. El secret és senzill: tenir paciència. El primer pas és picar la ceba en juliana de forma homogènia. Després, en una paella escalfem oli d'oliva i afegim la ceba. Quan agafi temperatura, es baixa el foc al mínim i es deixa escalfar removent de tant en tant perquè es cuini per igual.

Un truc habitual és afegir sucre. Així es caramel·litza més ràpidament, però has de saber que també estàs afegint calories. Si es disposa de temps, és millor deixar que la ceba es caramel·litzi amb el seu propi sucre. Si es comença a enganxar, podem afegir una mica d'aigua perquè sempre tingui humitat.

Una vegada llesta, es pot reescalfar al microones, però sempre en temps curts i remenant el contingut.

cheese noodles g55599b588 1280

Foto: Pixabay

Origen

Al contrari que altres hortalisses com el tomàquet o el pebrot, la ceba no va arribar d'Amèrica. En aquest cas el seu origen es remunta a Àsia, on ja es consumia en el 6000 A.C.

Van ser els romans qui la van donar a conèixer en la resta de la Mediterrània, on avui és un ingredient cabdal.

Els països asiàtics, amb Xina al capdavant, continuen sent els productors de cebes més importants.

El consell

Si hi ha un consell que es busqui i es desitgi per tots els apassionats de la cuina és el de com aconseguir no plorar mentre en tallem una. I és que picar ceba pot provocar-nos una enrabiada que fins i tot tarda a passar el seu efecte.

tomato ge94f790d0 1280

Foto: Pixabay

Un dels trucs més senzills (encara que no a tothom li resulti efectiu) és mullar la ceba en aigua calenta. Hi ha qui s'estima més ficar-la uns segons al congelador, el mínim perquè no afecti la seva textura, si la consumeixes en cru.

Però el truc que de veritat mai falla és cobrir-se els ulls amb unes ulleres, sent els de bussejar les més efectives. Sí: és una mica ridícul ser a la cuina amb les ulleres de la piscina. Però els teus ulls t'ho agrairan.