La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana parla de l'arròs basmati i les 3 receptes delicioses que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar una amanida d'arròs i llenties, arròs saltat i curri de tomàquet amb arròs.

Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!

 

El consell

Abans de cuinar l’arròs, cal rentar-lo per treure part del midó i que, per tant, et quedi més lleuger i solt (cuinar segons fabricant).

Característiques

→ Ideal per a amanides, saltats i acompanyaments. A l'Índia, el seu origen era per a acompanyaments de curris.

→ Cuinar segons el temps que indiqui cada productor.

→ Se’l coneix pel seu aroma característica, entre floral i a nou.

Tres receptes a partir d'arròs basmati (4 pers.)

Amanida d'arròs i llenties

  • 300 g de llenties
  • 300 g d’arròs basmati
  • 10 g d’anet fresc
  • 10 g de menta fresca
  • 10 g de julivert
  • 10 g de porradell
  • 150 g de pastanaga a dauets petits
  • 150 g de pebrot vermell a dauets petits
  • 150 g de carabassó a dauets petits
  • Pinyons
  • El suc de mitja llimona
  • 3 anxoves
  • Sal, pebre, herbes aromàtiques i oli d’oliva
  • 2 ous durs

Fem la salsa, piquem les herbes ben fines i les anxoves, i ho posem tot en un bol. Afegim el suc de mitja llimona, afegirem l’oli d’oliva extra verge a poc a poc per a fer una vinagreta. En un bol gran hi posarem la vinagreta, les verdures tallades, els pinyons i l’arròs, i ho remenem. Servim als plats i a sobre hi posem mig ou dur a cada plat.

batch cooking arròs basmati / Foto: Raquel Sánchez (1)
Amanida d'arròs i llenties / Foto: Raquel Sánchez

Arròs saltat

  • 500 g d’arròs basmati
  • 250 g de bacó a daus
  • 4 ous
  • 200 g de pebrot vermell a daus
  • 200 g de carabassó a daus
  • 200 g de pastanaga a daus
  • 2 grans d’all
  • Oli d’oliva i oli de sèsam, sal i pebre

En una paella a foc fluix sofregim el bacó perquè vagi traient el seu greix, que serà la base de l’arròs. Enretirem el bacó i el reservem. A la mateixa paella, hi afegim una mica d’oli de sèsam, sofregim l’all picat, afegim les verdures i les saltem uns minuts, afegim l’arròs i saltem un altre parell de minuts. En una paella neta amb oli d’oliva, farem una truita plana, a foc lent, la qual servirem tal qual al plat i a sobre hi posarem l’arròs, a l'estil truita oberta.

batch cooking arròs basmati / Foto: Raquel Sánchez (3)
Arròs saltat / Foto: Raquel Sánchez

Curri de tomàquet amb arròs

  • 6 tomàquets pera o 600 g de tomàquets cherry
  • Ametlles torrades
  • Una mica de safrà
  • 2 grans d’all
  • Un bitxo
  • Un tros de gingebre
  • Oli d’oliva
  • 1 ceba o sofregit de ceba
  • 1 culleradeta de curri
  • Un polsim de comí
  • Un polsim de pebre vermell picant o dolç
  • 400 g de llet de coco
  • 650 g d’arròs basmati bullit
  • Una mica de julivert picat

Pelem els tomàquets i els tallem a llunes amb les llavors. En una paella posem la ceba sofregida amb els alls picats, i els enrossim lleugerament, afegim el bitxo i el gingebre ratllat i donem un parell de voltes. Ara hi afegim les espècies. Afegim els tomàquets tallats a llunes i la llet de coco i el safrà. Coure uns 12 minuts, tapat, a foc lent. Hi afegim les ametlles torrades. En un plat posem el curri de tomàquet i acabem amb l’arròs basmati.

batch cooking arròs basmati / Foto: Raquel Sánchez (2)
Curri de tomàquet amb arròs / Foto: Raquel Sánchez

Si no en tens prou i ets un amant dels arrossos o, en general, de les receptes, et recordem que pots consultar centenars i centenars de Receptes a La Gourmeteria d'ElNacional.cat. Si, per altra banda, prefereixes tenir classificat què cuinar de dilluns a divendres, no et descuidis de mirar l'agrupador de batch cooking del mes de maig amb tots els ingredients, receptes i passos per fer mil i una meravelles gastronòmiques.