Des que l'home va començar a conrear i criar animals, la preocupació ha estat sempre la mateixa: quedar-se amb les races i espècies més fortes. Així, quan tenien un animal amb unes característiques molt valorades, el creuaven per aprofitar els seus gens. Amb un objectiu similar es van realitzar els primers empelts, per tenir el millor de dues plantes en una de sola.

La ciència ha anat avançant fins que en un laboratori es va aconseguir modificar genèticament un organisme. Una cosa que va ocórrer el 1973. Això vol dir que a un organisme se li modifica l'ADN agregant-li un gen d'un altre de diferent. Així, el primer adquireix una propietat del segon que ell no tenia.

Un exemple. El blat de moro que es conrea majoritàriament a Espanya està modificat perquè sigui resistent a unes malalties concretes i així evitar plagues sense utilitzar pesticides. Per a això, a la llavor del blat de moro se li afegeix un gen d'un bacteri.

pop corn gd6b3ae2a6 1280
Foto: Pixabay
Més resistent

I aquest precisament el principal objectiu dels aliments transgènics actuals, el ser més resistents. Així, no només no s'han d'utilitzar tants pesticides amb el perill per al medi ambient que això comporta, també s'assegura la producció i l'obtenció d'aquesta matèria primera.

El primer aliment modificat genèticament va ser un tomàquet i es va posar a la venda al Regne Unit el 1994. El seu "súper poder" aconseguia allargar la seva vida útil, sent més fàcil el procés per a la indústria i evitant el malbaratament de menjar. Ni el seu sabor, ni les seves propietats nutricionals no van ser modificats.

Avui dia, els productes transgènics més produïts són el blat de moro i la soja, la destinació final de la qual és el consum animal. De fet, a Espanya el blat de moro modificat genèticament en suposa més del 80% de la producció total.

tomato g5716e8c6c 1280
Foto: Pixabay
Són segurs?

Aquest és el gran dubte a què la ciència es porta enfrontant des que van començar els primers experiments. Els organismes responsables de la seguretat alimentària no han deixat de cridar als quatre vents que mai en la història no s'han consumit aliments més segurs per a la salut humana com en l'actualitat.

Perquè un aliment obtingui els permisos necessaris per poder comercialitzar-se (sobretot a Europa) necessiten passar controls molt estrictes. I, òbviament, els productes derivats d'aliments transgènics ho són.

dna g4922c9db9 1280
Foto: Pixabay
A favor

A més de tractar-se d'aliments segurs, la indústria continua al·legant que aquestes modificacions només porten beneficis tant a l'economia com al medi ambient. Si s'aconsegueixen plantes resistents a determinades plagues sense utilitzar pesticides i productes químics perjudicials per a altres organismes, està clar que el planeta surt guanyant.

A més, els pesticides comporten un cost, que s'afegeix al producte acabat. Si aquests no s'utilitzen serà menor el cost i a això afegim que no es perdran collites. El resultat és més matèria primera per menys diners.

En un futur, els científics volen ampliar el catàleg de transgènics amb fruits que creixin abans i siguin més duradors i fins i tot modificar la seva composició per fer-los més nutritius. Un pla amb què es podria lluitar contra la fam al món.

chemical g6ccea12b0 1280
Foto: Pixabay
En contra

Davant dels que defensen el seu ús i demanen més investigació i nous projectes trobem els qui s'oposen. El seu argument més gran es basa en la poca investigació sobre això i denuncia que no existeixi cap estudi realitzat per mitjans independents. Fins i tot hi ha qui que acusen les farmacèutiques d'utilitzar el seu poder per evitar que això es dugui a terme.

A causa d'aquesta falta d'estudis i assajos, són molts els que no se senten segurs. Per a uns, 20 anys de desenvolupament des del primer organisme modificat genèticament no és prou temps com per demostrar que són assegurances per a salut humana.

Una altra dada important que juga en contra d'aquest tipus d'experiments és les possibles conseqüències que podria tenir per al medi ambient. Encara que bé és cert que ara mateix aquestes plantes són immunes davant de certs paràsits, no se sap si a causa de l'encreuament de gens podrien fer-se resistents i crear així noves súpers bateries en mutar per poder atacar de nou. A més, també existeix cert temor que aquestes plantes transgèniques puguin ser invasives i danyar així l'ecosistema.

gm food g049679ee3 1280
Foto: Pixabay
Posar límit

Mentre que les primeres raons estan basades en suposicions, sí que n'hi ha una que posa tots els experts en el mateix bàndol, els límits ètics.

La modificació genètica ja és un fet en plantes i també s'ha provat en animals de laboratori. Però, fins on es pot arribar?