La col llombarda, coneguda també com a col morada, és una planta ideal amb moltes propietats culinàries i nutritives. Es presenten múltiples varietats a l'hora de cuinar aquest tipus de col. Per això, et detallem 3 receptes amb col llombarda perquè puguis gaudir d'aquest aliment amb tots els seus vessants. Aquesta hortalissa, precisament, era coneguda a l'edat mitjana com el "metge dels pobres", pel seu contingut en vitamines, minerals i sofre. De fet, està constituïda principalment per aigua, no té gairebé calories, i és una font de fibra molt important.

3 receptes amb col llombarda nutritives

Totes aquestes propietats fan d'aquesta crucífera ideal un producte òptim per a dietes d'aprimament, dietes hipolipemiants, dietes hipocalòriques i problemes de restrenyiment. Rica en vitamines A i C, a més de ser un producte ric en potassi, entre altres característiques benefactores. A continuació, 3 receptes amb col llombarda que no et pots perdre.

Sopa de col llombarda

La primera recepta amb col llombarda és aquesta nutritiva sopa vegana. Un plat acolorit, saborós i molt fàcil de preparar. Amb moltes propietats nutricionals, és ideal per cuinar-la en qualsevol època de l'any i fantàstica per combinar amb diverses verduretes. Els ingredients per a 4 persones són: 1 col llombarda (500 g), 2 pastanagues, 1 porro, 1 llimona, 100 ml de vi blanc, oli d'oliva verge extra, sal, 4 fulles de menta i julivert.

L'elaboració són 20 minuts. El primer pas és escalfar la cassola amb 4 cullerades d'oli. Netejar el porro i treure la part inferior i la superior. Tallar en rodanxes fines i posar-ho a la cassola. Tallar les pastanagues a trossos i posar-les a la cassola. Assaonar i sofregir durant 6 o 8 minuts. Tallar la col llombarda per la meitat, retirar el tronc i tallar en trossos fins i allargats. Cuinar durant 6 o 8 minuts. Afegir-hi el vi blanc. Tallar la llimona i afegir-hi el suc. Cobrir-ho tot amb 1,5 litres d'aigua i picar les fulles de menta. Coure durant 20 minuts. Decorar al final amb julivert.

Rotllets de col llombarda i ceba

Aquesta recepta amb col llombarda és molt senzilla de cuinar i realment còmode a l'hora de menjar. Els ingredients per a 4 persones són: 8 làmines de pasta brick, ½ col llombarda, 1 ceba, oli d'oliva, sal, pebre. Per a la salsa: 12 grans de raïm, 100 g de formatge, 50 ml de nata líquida, 50 ml de llet, sal i pebre.

rotllets col llombarda
Rotllets amb col llombarda

L'elaboració són 15 minuts. Netejar la col llombarda i tallar-la en trossos fins i allargats. Bullir-la 2 minuts, refredar i reservar. Tallar la ceba en trossos petits i sofregir amb una mica d'oli. Escórrer i barrejar amb la col. Reservar-ho tot. Estendre les làmines de pasta brick i disposar al centre una porció de col i ceba. Enrotllar-ho fins a formar un paquet i pinzellar-ho amb oli d'oliva. Sofregir els grans de raïm amb una mica d'oli. Afegir-hi el formatge, la nata i la llet. Remoure suau fins a fondre el formatge. Disposar els rotllets en una safata, deixant un espai entre ells. Fornejar a 160 °C, fins que quedin daurats i cruixents. Servir-ho amb la salsa de formatge i raïm.

Amanida de col llombarda amb taronja i nous

L'última recepta amb col llombarda és una amanida combinada amb diferents fruites i condiments. Els ingredients per a 4 persones són: 1 col llombarda petita, 3 taronges, 1 pastanaga, 1 poma, 16 nous pelades, 2 rodanxes de cansalada (100 g), oli d'oliva verge extra, vinagre de poma, sal i julivert.

L'elaboració són 25 minuts. Pelar la pastanaga, ratllar-la i posar-la en un bol gran. Retirar 1-2 fulles externes de la llombarda. Tallar-la per la meitat, retirar el tronc central, picar-la en talls fins i allargats i afegir al bol. Tallar la taronja per la meitat, esprémer i abocar el suc al bol. Afegir també 4 cullerades de vinagre. Barrejar bé, tapar-ho amb paper film i introduir-ho al frigorífic. Deixar-ho macerant durant 2 hores. Mentrestant, pelar les altres 2 taronges. Treure els grills i reservar-los. Picar la cansalada a daus i saltejar-la durant 2 minuts en una paella amb un rajolí d'oli. Escórrer i reservar. Rentar la poma, tallar-la i reservar-la. Treure la llombarda del frigorífic i retirar el líquid. Assaonar-la, afegir-hi 2 cullerades d'oli, afegir els trossos de poma i barrejar bé.