La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en els calçots i les 3 receptes catalanes i originals que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar uns calçots gratinats amb espinacs, unes croquetes de calçots i una truita de calçots.

Tres maneres de cuinar els calçots sense que sigui una calçotada. Tres tècniques per coure calçots: al forn, bullits i sofregits. Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!

 

3 receptes amb calçots

1. Calçots gratinats amb espinacs

Ingredients:

  • Un manat de calçots
  • 400 g d’espinacs congelats
  • 150 g de salsa romesco
  • 100 g de formatge ratllat
  • 50 g de mantega
  • 40 g de farina
  • 500 g de brou d’haver bullit les tiges dels calçots
  • Sal
Calçots Receptes / Foto: Raquel Sánchez
Calçots gratinats amb espinacs / Foto: Raquel Sánchez

Elaboració:

Rentem bé els calçots i els tallem: per una banda, la part blanca i, per l’altra, la tija verda. En abundant aigua amb sal bullim les parts blanques dels calçots durant cinc minuts. Reservem. A la mateixa aigua, bullim les tiges dels calçots durant cinc minuts i reservem. A la mateixa aigua, posem els espinacs congelats fins a trencar el bull. Colem, reservant l’aigua de cocció. Triturem les tiges amb 700 ml d’aigua de la cocció dels calçots. Fem una beixamel, a la cassola fonem la mantega. Afegim la farina i fem coure un parell de minuts. Ara hi posem l’aigua d’haver cuit les tiges dels calçots, ben colada i anem remenant fins que pren textura de beixamel. Salpebrem i acabem amb nou moscada. En una safata que pugui anar al forn hi posem una base de beixamel de calçots, a sobre hi posem els espinacs ben escorreguts, unes dues bones cullerades de salsa romesco, a sobre els calçots ben alineats. Cobrim amb beixamel, acabem amb força formatge ratllat i gratinem al forn.

2. Croquetes de calçots i pernil

Ingredients:

  • 400 g de calçots nets
  • 500 g de llet
  • 70 g de farina
  • 70 g de mantega
  • Sal i pebre blanc
  • Nou moscada
  • 200 g de pernil salat
  • Per arrebossar: farina, ou, panko (la molla de pa sec ratllada gruixuda)
  • Salsa romesco
Calçots Receptes / Foto: Raquel Sánchez
Croquetes de calçots i pernil amb salsa romesco / Foto: Raquel Sánchez

Elaboració:

Piquem la part blanca dels calçots. La coem a una paella amb un mantega i mig got d’aigua perquè no es cremin, a foc lent. Salem. Quan veiem que han cedit i s’han enrossit, afegim la farina i remenem fins que cogui, un parell de minuts. Ara hi aboquem la llet, sal, pebre blanc i nou moscada. Fem coure lentament, sense parar de remenar fins que és una massa fina i fa bombolles, com si digués blup-blup. Ja estarà a punt. Fora del foc hi posem el pernil tallat menut. Barregem bé i aboquem a un recipient, tapem amb plàstic film o paper de forn i refredem a la nevera ben bé un parell d’hores. Enfarinem, passem per ou batut i finalment per panko. Les fregim en abundant oli. Les anem posant sobre paper de cuina per retirar l’excés d’oli. Les servim amb salsa romesco.

3. Truita de calçots i butifarra d'ou

Ingredients:

  • 1 manat de calçots
  • 6 ous
  • Una botifarra d’ou
  • 70 g de ruca
  • 60 g de salsa romesco
  • Sal
  • Pebre
  • Oli d’oliva
Calçots Receptes / Foto: Raquel Sánchez
Truita de calçots i botifarra d'ou / Foto: Raquel Sánchez

Elaboració:

Tallem la part verda dels calçots i, sense rentar, els posem sobre una safata protegida amb paper de forn. Enfornem a 180 °C durant 20-30 minuts, depenent del gruix dels calçots. Fora del forn, emboliquem amb paper de diari i deixem que s’acabin de coure. Els descamisem i els tallem a bocins. En una safata amb un raig d’oli, enrossim els calçots cuits. Salem. Ara hi posem la ruca i deixem que cedeixi i es cogui lleugerament. Batem els ous i hi posem els calçots i la ruca. Afegim la salsa romesco i la botifarra d’ou tallada. Ara quallem la truita per les dues bandes i servim.

Si no en tens prou i ets un fanàtic de les receptes dels calçots o, en general, de la cuina catalana, et recordem que pots consultar centenars i centenars de Receptes a La Gourmeteria d'ElNacional.cat. Si, per altra banda, prefereixes tenir classificat què cuinar de dilluns a divendres, no et descuidis de mirar l'agrupador de batch cooking amb tots els ingredients, receptes i passos per fer mil i una meravelles gastronòmiques.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!