La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en els nyoquis i les 3 propostes boníssimes que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar uns nyoquis amb salsa cremosa de tomàquet, uns nyoquis bravos i uns nyoquis en camembert.

Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!


3 plats amb nyoquis

En primer lloc, però, per bullir els nyoquis el que hem de fer és posar una olla amb força aigua amb sal. Quan trenqui el bull, introduïm els nyoquis. Quan aflorin a la superfície ja estaran a punt. Els colem i guardem part de l’aigua de la cocció.

1. Nyoquis amb salsa cremosa de tomàquet

Ingredients:

  • 200 g de nyoquis
  • Oli d’oliva
  • 2 grans d’all
  • 200 g de tomàquets cherry
  • 150 ml de nata líquida
  • 1 burrata
  • Un grapat de tàperes
  • Un grapat d’olives negres bones
  • Alfàbrega
  • Sal i pebre
Plat de nyoquis de l'Ada Parellada / Foto: Raquel Sánchez
Nyoquis amb salsa cremosa de tomàquet / Foto: Raquel Sánchez

Elaboració:

Aixafem els alls pelats i els confitem molt lentament amb un bon raig d’oli, durant uns tres minuts. Afegim els tomàquets cherry tallats i sencers i deixem coure molt lentament durant uns deu minuts ben bé. S’han d’anar desfent. Cobrim amb la nata líquida i deixem reduir durant uns cinc minuts, també a baixa temperatura. Afegim un cullerot de l’aigua de la cocció a la salsa i els nyoquis bullits. Sacsegem. Rectifiquem de sal i pebre. Servim els nyoquis amb la burrata trencada, tàperes, olives negres i fulletes d’alfàbrega.

2. Nyoquis bravos

Ingredients:

  • 200 g de nyoquis
  • Oli de gira-sol per fregir

Per a la salsa brava:

  • 200 g de sofregit de ceba, tomàquet i all
  • Un raig de vinagre de Xerès o de vi negre
  • Un bitxo
  • Una punta de pebre vermell picant
  • Sal i pebre

Per a la maionesa d’alfàbrega:

  • Maionesa
  • Alfàbrega picada
Plat de nyoquis de l'Ada Parellada / Foto: Raquel Sánchez
Nyoquis bravos / Foto: Raquel Sánchez

Elaboració:

Bullim els nyoquis de la manera habitual i reservem. Els eixuguem bé i els fregim en abundant oli calent. Els retirem i els posem sobre paper absorbent perquè perdin tot el greix sobrer. Fem la salsa brava, simplement coent durant uns cinc o deu minuts, a foc lent, el sofregit de ceba, tomàquet i all amb el bitxo. Afegim la punta de pebre vermell picant, sal i pebre. Triturem per afinar la salsa. Servim els nyoquis fregits amb la salsa brava i acabem amb la maionesa d’alfàbrega.

3. Nyoquis en camembert

Ingredients:

  • 400 g de nyoquis
  • 1 camembert
  • 100 g de guanciale o cansalada curada tallada prima
  • 1 gra d’all
  • 1 ceba tendra
  • 400 g d’espinacs congelats
  • 200 ml de nata líquida
  • Unes fulles d’alfàbrega
  • Oli d’oliva
  • Sal i pebre
Plat de nyoquis de l'Ada Parellada / Foto: Raquel Sánchez
Nyoquis en camembert / Foto: Raquel Sánchez

Elaboració:

Buidem el camembert procurant que quedin unes parets ben fines. Reservem l’interior del camembert per a una altra preparació. En una paella posem el guanciale picat i, a foc baix, fem que suï i tregui tot el greix. Quan sigui cruixent, retirem. A la mateixa paella, i afegint un raig d’oli, hi fem coure l’all picat i la ceba tendra filetejada, a foc lent fins que s’estovi, quedi ben sofregida. Afegim els espinacs congelats directament i un parell de cullerots d’aigua de cocció dels nyoquis i fem que coguin lentament fins que es fongui tot el gel i quedin ben calents. Hi posem la nata líquida i fem coure uns minuts per reduir. Triturem afegint un parell o tres de fulles d’alfàbrega fins que quedi una salsa ben llisa. Rectifiquem de sal i pebre. Tornem la salsa a la paella i hi afegim els nyoquis bullits. Sacsegem bé perquè s’integri la salsa amb els nyoquis i farcim el formatge camembert. Acabem amb el guanciale fregit i unes fulletes d’alfàbrega. Podem introduir al forn perquè recuperi la temperatura i el camembert es fongui lleugerament.

Si no en tens prou i ets un fanàtic dels nyoquis o, en general, de la cuina italiana, et recordem que pots consultar centenars i centenars de Receptes a La Gourmeteria d'ElNacional.cat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!