La principal regla en la qual es basa l'ordre en la nevera és la necessitat de fred dels aliments. No en tot l'espai es mesura la mateixa temperatura, sent, en general, la part superior la menys freda i anar disminuint graus a mesura que baixem.

⚽ El restaurant italià preferit de la família Messi a Barcelona: Ristorante Capú

Menció a part mereix la porta, que sol ser origen de moltes polèmiques. És cert que es tracta de la zona amb una temperatura menys estable degut simplement que, en obrir-la, els productes queden exposats a la temperatura ambient. Però quantes vegades obres la nevera al dia i durant quant temps? En la majoria dels casos, això no arriba a modificar la temperatura dels productes, per la qual cosa és millor relaxar-se amb aquest tema.

pixabay 2
Foto: Pixabay
A la porta

Però tenint en compte aquesta particularitat, l'únic producte amb què hauríem d'anar amb compte és amb la llet fresca, sobretot si no es consumeix ràpid. En necessitar temperatures més fredes, millor col·locar-la a les lleixes superiors.

La resta de llets pot col·locar-se perfectament on s'han posat tota la vida. A la part de sota de la porta, al costat de l'aigua, els sucs, algun refresc obert i fins i tot el vi si t'agrada fresquet.

Els fabricants de frigorífics han estudiat la distribució dels aliments per ajudar-nos, no pensant que regni el caos i acabem tots intoxicats. Per això, a la part de dalt deixen un buit per a productes petits que no necessiten gaire fred com pot ser la mantega, melmelades o llaunes de conserva tancades. Un pis més a baix ens trobem el buit per als ous, i sí, aquest és el seu lloc. Al costat d'ells es poden col·locar les salses com el quètchup o la mostassa, en definitiva, salses que ja porten els seus propis conservants.

això AEU9UZstCfs unsplash
Foto: Unsplash
De dalt a baix

Abans de posar-nos a jugar al Tetris hem de tenir dues coses clares. La temperatura ideal de la nevera és entre els dos i els quatre graus. I, un altre aspecte important és que tot el que hi entri ha d'anar ben tancat. És a dir, res de posar carn o peix al paper de la botiga, millor canviar-lo a un tàper, de deu si és de vidre. Tampoc no hem de guardar sobres directament en un plat sense cobrir o carn freda en envasos oberts.

Amb això clar, l'ordre el torna a marcar la necessitat de temperatura. En general, a dalt col·loquem el que menys rotació té, com poden ser les llaunes de refrescos. Error. Si ens agrada la cervesa ben freda aquesta ha d'anar en la part de baix, la més freda.

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Llavors, a dalt col·locarem aliments tancats que no necessiten gaire fred. Això poden ser conserves obertes, algunes fruites o pots d'olives o cogombrets. També poden trobar el seu llocs plats preparats que es consumiran aviat.

Sota poden anar els embotits, sempre ben tancats. A més de perquè es conservaran millor, també evitem contaminacions creuades. I és que no hem d'oblidar que són aliments que consumim crus o semi-crus.

Finalment reservem la part més baixa per als lactis com els iogurts o aquests productes que necessiten molt fred. També els aliments frescos (carn o peix).

pizabay 1
Foto: Pixabay
Als calaixos

Els frigorífics més moderns tenen un calaix especial que sempre té una temperatura inferior. Si el teu compta amb ell, has de saber que és l'indicat per guardar la carn i el peix (ben envasats).

En el tradicional (que els més innovadors inclouen unes reixetes perquè els aliments s'airegin i no s'acumuli humitat) sí que s'han de guardar les fruites i verdures.

Encara que hem de destacar que no totes les fruites i verdures s'han de guardar a la nevera. Exemples clars són les patates, les cebes, els alls, els cítrics o les fruites tropicals (a les quals òbviament no els agrada gens el fred).

pexels andrea piacquadio 3791624
Foto: Pexels
El truc final

Quan facis la compra, intenta col·locar els aliments nous darrere que els que ja tens per consumir-los en ordre i evitar que es caduquin per estar al fons.

El mateix amb les fruites i verdures. Aquest és el calaix que amb més freqüència hem de netejar, ja que una fruita fate malbé posa en perill ràpidament les que són al seu voltant.