El tipus de pasta, la marca que comprem, el temps de cocció o la salsa que utilitzem són factors determinants a l'hora d'obtenir un resultat o un altre quan cuinem pasta. El més habitual és cuinar pasta seca del supermercat, per això avui, dia mundial de la pasta, us portem 5 trucs per preparar-la correctament.

5 trucs per cuinar la pasta correctament

Comprar pasta de qualitat

Entre una pasta de 2 € i una de 4 €, estem acostumats a comprar sempre el producte més barat. Al cap i a la fi, pel mateix preu en podem comprar el doble. Però més quantitat no és sinònim de més qualitat, i aquests dos euros de diferència a l'hora de comprar un paquet són determinants en el resultat final de la recepta. La principal diferència entre la pasta barata i la de qualitat és que la primera acostuma a ser llisa, mentre que la segona té un relleu rugós. La pasta bona s'elabora amb motlles de bronze que aconsegueixen la rugositat necessària perquè la salsa s'enganxi a la pasta quan ens la mengem, i no rellisqui si el macarró, l'espagueti, el tallarí o el ravioli és completament llis.

Prohibit fer servir oli

Segur que alguna vegada heu provat de fer l'experiment de barrejar aigua i oli en un mateix got. Com que l'oli és menys dens que l'aigua, sempre flota i no s'arriba a barrejar mai amb l'aigua. És impossible. Físicament impossible. Doncs el mateix passa en una olla amb aigua bullent a la qual se li afegeix oli, que queda a la superfície, perquè la pasta, que queda submergida, no s'enganxi. No serveix de res. L'únic que cal afegir a l'aigua abans de posar la pasta a bullir és un bon grapat de sal. L'oli convé guardar-lo pel final, si en voleu afegir un cop la pasta ja està llesta, però manteniu-lo lluny de l'olla on la bullireu.

Motlle per fer pasta
Motlle per fer pasta

Bullir el temps recomanat

Si us agrada la pasta crua o el puré de pasta passada, podeu bullir la pasta tota l'estona que vulgueu. Però si esteu buscant el resultat ideal, al dente i sense que la pasta quedi massa feta, aleshores heu de bullir la pasta el temps que recomani el fabricant. Normalment, als paquets hi ve indicat quants minuts s'ha de bullir la pasta perquè quedi al punt òptim. Depenent del tipus i la marca, el temps pot oscil·lar entre els dos i els dotze o quinze minuts. Quan l'aigua (sense oli i amb sal) arrenca a bullir, és quan s'ha d'afegir la pasta. I un minut abans que s'esgoti el temps, tocarà aturar el foc i deixar que s'acabi de coure amb la calor residual.

 L'oli convé guardar-lo pel final, si en voleu afegir un cop la pasta ja està llesta, però manteniu-lo lluny de l'olla on la bullireu

La salsa espera la pasta

La salsa pot esperar, però la pasta no. Abans de bullir la pasta heu d'assegurar-vos que, quan s'esgoti el temps de cocció, la salsa ja estarà llesta. Tant és si feu carbonara, bolonyesa o pesto, la salsa es pot mantenir (calenta si convé) en un recipient a banda sense fer-se malbé, mentre que la pasta, si es queda massa estona cuita, es començarà a estovar i a enganxar-se i s'acabarà fent malbé. Per tant, és important fer primer la salsa i després bullir la pasta, però no fer-ho a l'inrevés.

No necessiteu un colador

El colador és un estri del tot prescindible. Descartar tota l'aigua de cocció de la pasta és un error comú que convé deixar de cometre. En comptes de colar la pasta és millor afegir-la a la paella o al plat on tingueu la salsa amb l'ajuda d'un cullerot d'espaguetis o qualsevol altre estri de cuina útil. L'aigua que heu fet servir per bullir la pasta pot aportar sabor i textura al resultat final. La major part s'ha de descartar, evidentment, però sempre va bé guardar-ne una mica per acabar la recepta d'una manera excel·lent.