En ocasions són les presses, en d'altres, falta d'informació i en moltes d'altres, un costum que hem adoptat sense saber que pot ser perillosa per a la nostra salut. El cert és que la cuina és el lloc on es manipulen els aliments, on els consumim, i també, on més bacteris i virus es poden acumular.

Seguint aquests petits consells i trucs, és molt fàcil aconseguir que la nostra cuina sigui un lloc segur en el qual no tinguin buit intoxicacions. Apunta!

1. Del congelador a...

La nevera. Sempre. Gens de deixar que els productes es descongelin durant hores a la placa de cocció de la cuina. Aquest és un gest molt perillós, ja que estem creant l'ambient perfecte perquè les bateries es multipliquin i infectin el nostre menjar.

És igual si és carn o peix, si el deixem a temperatura ambient durant un llarg període de temps, estem ajudant que es donin les condicions favorables per al desenvolupament dels microorganismes que provoquen intoxicacions. Així doncs, l'ideal és passar-ho del congelador a un entorn menys fred, com és la nevera. I sempre deixar-lo en un recipient tancat.

La cuina és el lloc on es manipulen els aliments, on els consumim, i també, on més bacteris i virus es poden acumular

2. Ordre a la nevera

Més enllà de les manies que cada un tenim a l'hora de col·locar els productes al frigorífic, existeixen certes normes que hem de complir per evitar laments. La més important és la de no barrejar aliments crus amb alguns de ja cuinats. Això sembla obvi quan pensem en una carn cuinada i uns seitons acabats de comprar, però no sol veure's tan exagerat quan col·loquem unes croquetes al costat d'una fruita fresca o, fins i tot, al costat d'un enciam que pot arribar a tocar a l'altre plat. En ambdós casos el perill de contaminació és real i igual de perillós.

Els aliments cuinats és millor guardar-los, sempre, en recipients tancats.

3. Reescalfar sí, però bé.

Aprofitar les sobres o fins i tot per cuinar per a diversos dies és una cosa habitual i una pràctica que ens estalvia temps i diners. Però, per estalviar-nos també una intoxicació hem d'anar amb compte a l'hora de consumir-les.

L'ideal, i el que la ciència ens diu que és més segur, és escalfar els aliments a una temperatura mínima d'uns 60 graus abans de consumir-los. Per estar cent per cent segurs quan parlem de salses o sopes, és més convenient deixar bullir uns minuts. Una cosa imprescindible per a persones d'alt risc o embarassades.

Foto: Pexels
Foto: Pexels
4. Baietes i fregalls

La perfecta casa dels microbis és la baieta de la cuina, al costat dels fregalls i draps. Tots aquests acumulen gran quantitat de bacteris per ser gruixuts i porosos, i, a més, per estar sempre humits. Aquests materials són en constant contacte amb menjar i també amb brutícia, la combinació perfecta per als bacteris.

Cada quant temps els canvies? Els experts recomanen rentar el drap de cuina tots els dies i les baietes i fregalls canviar-les cada deu dies.

5. La taula de tallar

Sembla un estri de cuina inofensiu i és el contrari. Per una taula passen tota mena de productes i se solen barrejar sense adonar-se'n alguns que consumirem en fred al costat d'altres que es cuinaran. Perill!

Un clar exemple és si trossegem pollastre i, només després de passar una baieta o donar-li una aigua ràpid, tallem uns tomàquets per a una amanida. Així aconseguim una contaminació de llibre.

Un altre error és deixar-nos portar per l'estètica a l'hora de triar el material de la nostra taula o no renovar-la en gaire temps.

Les de fusta poden resultar les més atractives, però es tracta d'un material porós molt complicat de netejar en profunditat. Millor apostar per les de silicona o plàstic, encara que amb la precaució que quan estigui molt ratllat es canviï per una altra.