Segur que has escoltat infinitat de vegades que és necessari accelerar el metabolisme per aconseguir perdre pes. I és que, del metabolisme es parla molt, però saps realment què és i què fa? Començarem pel principi, explicant que el metabolisme és un procés complex, però necessari, ja que aconsegueix convertir en energia els aliments que consumim. Aquesta energia es mesura en calories i, si el nostre cos no necessita tantes calories com les que hem ingerit, aquestes es converteixen en greix que s'acumula.

Metabolisme ràpid i lent

Una vegada que comences a llegir sobre el metabolisme, en algun moment arribes al concepte "metabolisme basal". En aquest cas, parlem només de les calories que el nostre cos consumeix quan està en repòs, és a dir, el mínim necessari per sobreviure. I és que, quan respirem, fem la digestió o el nostre cor bomba sang per les artèries, també es cremen calories.

Accelerar el metabolisme
Accelerar el metabolisme / Foto: Pixabay

I aquí entra un altre concepte, el de lent juntament amb el de ràpid. Això és fàcil, una persona que té un metabolisme ràpid és aquella que té un organisme que no només aconsegueix extreure més de pressa l'energia dels aliments, també cremar-la abans i, per tant, cremarà més calories, fins i tot adormit, que una altra persona amb el metabolisme més lent.

Qüestió de força

Sí, el més fort guanya. O més ben dit, el que tingui més múscul. I això es deu al fet que els músculs cremen més calories que el greix. Per aquesta raó, de forma general, el metabolisme dels homes és més ràpid que el de les dones (ells tenen un percentatge de múscul major de forma natural). I el mateix passa si comparem un adolescent amb un home madur. I és que el metabolisme envelleix i s'alenteix.

Així doncs, a l'hora de triar els nostres aliments, hem de tenir presents aquells que ens ajuden a crear i mantenir el múscul i evitar tots el que aportin massa greix. I, per descomptat, només amb això ja queda clar que a més de l'alimentació, cal agafar les peses. Sense exercicis de força, no hi haurà diferència.

Aliments per accelerar el metabolisme

Aquests són els set aliments que t'ajudaran a posar el turbo al teu metabolisme.

1. Ous

Es tracta d'una proteïna d'alta qualitat, ja que la seva aportació en greix és baixa (depenent de la manera de cuinar-lo) i les proteïnes són essencials per als músculs.

2. Salmó

De nou una proteïna amb gran quantitat de greixos saludables, en concret el seu famós omega-3. Aquest nutrient, tan necessari per a algunes funcions bàsiques com les del sistema circulatori, també ha demostrat tenir la capacitat d'augmentar l'oxidació de greixos. Això significa que ajuden el cos a descompondre i utilitzar les reserves de greix emmagatzemat per obtenir energia, la qual cosa pot contribuir a una crema més important de calories.

3. Civada

Sembla el cereal de moda i s'ho mereix. En aquest cas apareix en la llista perquè la digestió d'aliments rics en fibra requereix més energia (calories) per part del cos. Aquest procés de digestió més actiu pot contribuir a la despesa calòrica total, la qual cosa, al seu torn, pot ajudar a accelerar el metabolisme.

Civada
Civada, el cereal de moda / Foto: Pixabay

4. Espinacs

Aquí un altre aliment ric en fibra, però, a més, els espinacs són rics en ferro, magnesi i vitamina C. Aquests nutrients són fonamentals per a diverses funcions metabòliques, com la producció d'energia, la síntesi de proteïnes i la regulació del sucre en sang.

5. Te verd

El te és ric en catequina, substància que té la capacitat d'augmentar la termogènesi, que és el procés mitjançant el qual el cos crema calories per produir calor. Aquest augment en la termogènesi suposa una despesa calòrica més gran, ajudant així a accelerar el metabolisme. A més, el te verd ha mostrat tenir efectes positius en l'oxidació dels greixos. Així que tenim un dos per un.

Te verd
El te té la capacitat d'augmentar la termogènesi / Foto: Pixabay

6. Cafè

La cafeïna al cafè estimula el sistema nerviós central, aconseguint no només posar-nos en alerta, també que augmenti la taxa metabòlica i la crema de calories.

7. Bitxo

O qualsevol aliment picant. Contenen capsaïcina, que augmenta la termogènesi i estimula la despesa energètica.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!