Seguim una setmana més a la comarca del Solsonès, el tercer destí de La Foodlovers per descobrir la cultura gastronòmica d'aquest territori. El Solsonès és una comarca molt versàtil amb una gran oferta cultural i culinària. En el seu territori trobem la Fira del Trumfo i de la Tòfona al març, i la Fira del Bolet i el Boletaire a l'octubre. Dues celebracions que posen en relleu com és d'important per als solsonins la seva gastronomia i el producte de proximitat que tanta identitat els dona. La Foodlovers ha recorregut tres restaurants de Solsona per descobrir tres cuines diferents, totes elles amb molt de caràcter. Trobareu diferents opcions: una cuina més tradicional, una altra on juguen amb fusions tradicionals i una altra més novella però amb molta experiència. Segur que les tres us sorprendran. Som-hi gourmeters!

 

1. Mare de la Font, estima i respecte pel producte

Aquest restaurant es troba als afores de Solsona, però a tan sols 5 minuts del centre. És un establiment de muntanya dirigit per la Laia Coma, que és la cap de cuina, i el seu marit Roger, que és el cap de sala. Tots dos van començar junts aquest projecte professional i ara ja fa disset anys que comparteixen fogons, plats i moltes experiències a dins la cuina. Són dos autodidactes i se senten molt orgullosos del projecte que han anat formant amb el pas dels anys, amb estima i respecte. Uns valors que es plasmen en els seus plats i creacions culinàries. El plat que vam tastar quan el vam visitar va ser l’orella de porc a la brasa acompanyada d’una crema de coliflor fumada, un plat molt adient ara que sembla que ve el fred. És el seu plat estrella de la carta i fa poc que l'ofereixen, però ha arribat per quedar-s’hi, ja que ha estat tot un èxit. Nosaltres en som testimonis! 

Coca de full amb morret i carxofa / Foto: Mare de la Font
Coca de full amb morret i carxofa / Foto: Mare de la Font

📍 Carretera de Bassella, Km 1.5

2. El Buffi, cuina catalana amb fusió internacional

A l'interior del conegut Hotel Sant Roc de Solsona trobem el restaurant El Buffi, una cuina catalana amb fusió internacional. L’espai, d’un marc incomparable, contrasta l’època modernista amb el disseny més avantguardista. L’equip humà, de gran professionalitat, ofereix un servei actual, dinàmic i discret. És una cuina pensada per a gourmeters i per a tothom qui vulgui gaudir d’una proposta diferent dins la comarca del Solsonès. La seva oferta gastronòmica és d'allò més peculiar, contrastant les arrels tradicionals amb una cuina actual i d'autor amb tocs de fusió internacional. Els plats i receptes estan elaborats amb el producte més selecte del país. Si veniu us trobareu amb un concepte que sorprèn: la tècnica és precisa i els gustos i les aromes trencadores. Nosaltres vam tenir el plaer de gaudir la seva cua de bou feta a baixa temperatura amb salsa de vi negre i bolets i escamarlans confitats. Per acompanyar aquesta cuina aposten per una acurada selecció de vins clàssics i de nova generació, licors generosos i aperitius. Posen a l’abast del seu client una àmplia carta de cafès, tes i infusions. És el lloc idoni per anar en família si teniu nens, perquè és un 'petit' client a qui també tenen en compte, elaborant una carta exclusivament pensada per a ells. Vens a descobrir-la?

Guatlles amb salsa de cava i foie gras / Foto: El Buffi
Guatlles amb salsa de cava i foie gras / Foto: El Buffi

📍 Plaça de Sant Roc

3. Cal Poldo Xic, restaurant novell a una plaça centenària

Cal Poldo Xic és el restaurant més novell dels tres que hem visitat a Solsona. Va obrir les portes l'any 2019 al centre històric de la ciutat i de seguida es va trobar de cara amb la pandèmia, un monstre molt temut pel món de la restauració. Però se'n van sortir, com tants d'altres, i ara són més forts que mai. Treballen amb producte de proximitat, cuidant cada detall d'aquest tresor de la zona del Solsonès. Al seu restaurant no us trobareu amb la tradicional jerarquia de "primers", "segons" i "postres". Ells cuinen plats i el client decideix què menja i en quin ordre. Per això, us recomanem que el millor és compartir diferents plats per provar-los tots. A les nits l'oferta és una altra: tapes boníssimes per passar una bona estona amb la família i els amics gaudint de la gastronomia. A Cal Poldo Xic volen que el client se senti com a casa, una sensació que a nosaltres ens van transmetre des del primer moment que vam entrar. Els divendres ofereixen un menú de peix seguint la tradició religiosa i el menú migdia està basat en la teoria del plat saludable: 50% verdura, 25% hidrat i 25% proteïna. El plat que vam menjar al restaurant Cal Poldo Xic va ser la seva costella de barbacoa amb porc alimentat de castanya. Espectacular és poc!

Amanida de figues amb anxova i cruixent de ceba i formatge / Foto: Cal Poldo Xic
Amanida de figues amb anxova i cruixent de ceba i formatge / Foto: Cal Poldo Xic

📍 Plaça de Sant Joan, 1

Aquests tres restaurants que La Foodlovers ha descobert us esperen a la comarca del Solsonès amb les portes obertes, desitjant mostrar-vos les seves receptes gastronòmiques que us prepararan entre els fogons de les seves cuines amb tota l'estima i respecte del món. Si voleu conèixer altres restaurants d'arreu del territori, a la secció Kilòmetre 0 de La Gourmeteria d'ElNacional.cat, trobareu una selecció d'allò més diversa i interessant: Girona, Ripoll... No us en deixeu cap sense tastar!