El Ripollès és el segon destí de La Foodlovers per descobrir 3 restaurants que representin a la perfecció la seva gastronomia. Ripoll, capital de comarca, és una ciutat amb molta història: en ella es va construir el monestir més important del país, fundat pel comte Guifré el Pelós. En aquest municipi conviuen festes, costums i tradicions de centenars de segles d'història, tot dins d'un entorn rural amb una forta influència en el món de la gastronomia local. I plats i receptes amb identitat és el que descobrirem avui. La Foodlovers ha recorregut Ripoll, Campdevànol i Ribes de Freser, tres poblacions del Ripollès amb tres restaurants diferents, però amb molt de caràcter. Gastronomia molt diversa en una mateixa comarca. A més a més, si dieu que aneu de part de La Gourmeteria d'ElNacional.cat o de La Foodlovers, tindreu un petit obsequi. No és genial? Som-hi gourmeters

 

1. La Barricona, cuina tradicional amb un punt ecològic

A cinc minuts de Ripoll trobem La Barricona, un restaurant que, en poc més de deu anys, ha esdevingut un dels projectes de restauració referents de la zona. Compta amb un equip jove i dinàmic al capdavant d'aquest local, autogestionat, cooperatiu i transformador. Viu dels clients de la zona del Ripollès i de l'ampli públic que l'activitat turística genera en aquesta històrica comarca. El plat que La Foodlovers va tenir el plaer de tastar va ser l'Espatlla de Xai ecològic de Rocabruna a baixa temperatura, cuinada durant 18 hores al forn i acabada a la brasa per donar un toc cruixent espectacular. I a més, l'acompanyen d'unes patates confitades boníssimes. La Barricona és una cooperativa fundada el 2009, que ofereix menús i plats saludables, equilibrats i treballats en funció del mercat i la temporada, apostant sempre per productes del Ripollès o ecològics. Es defineixen per ser una cuina tradicional, la del xup-xup de tota la vida. Per acompanyar-ho, cervesa artesana, vins de cooperatives i refrescos alternatius a les grans multinacionals. Us animeu?

La Barricona
Vedella ecològica a la brasa amb formatge de cabra caramel·litzat i patates / Foto: La Barricona

📍 Crta. de Sant Joan, Km 3,6

2. S’ha acabat el Bròquil, fusió i sorpresa

S'ha acabat el bròquil és un restaurant del poble de Campdevànol que es caracteritza per ser totalment diferent de la majoria de propostes gastronòmiques que podem trobar a la zona. És un restaurant molt jove, que va néixer el 2018 de la mà de la xef Natàlia Segura, qui té una àmplia experiència en el sector i està formada a l'Escola Superior d'Hostaleria de Barcelona. La seva filosofia és oferir una cuina moderna que sorprengui el client amb tan sols el primer mos. Com ho aconsegueixen? Treballant amb la màxima qualitat i amb el producte de proximitat i de sota-bosc de temporada. La seva essència és la cuina tradicional amb tocs de fusió interpretats a la manera de la seva xef. La Foodlovers va provar el plat estrella del restaurant: la seva hamburguesa de Wagyu dels Pirineus amb desconstrucció d'una burger americana. "La Wagyu" és la desconstrucció d'una hamburguesa "americana" tal com la coneixem. Una peça rodona de carn picada entre dos pans i els seus acompanyaments: el pa transformat en maionesa, l'enciam en gelatina, el tomàquet en cruixent i el formatge en pols. Una experiència de textures i gustos que juntament amb la carn de Wagyu, no deixa a ningú indiferent⁠. Segur que ja saliveu...

s'ha acabat el bròquil
Hamburguesa "La Wagyu" / Foto: S'ha acabat el bròquil

📍 Carrer de la Gala, 12

3. Els Caçadors de Ribes, restaurant centenari 

En el petit poble de Ribes de Freser s'amaga el restaurant Els Caçadors de Ribes, un local centenari fundat el 1922 que ofereix una gastronomia molt arrelada al territori. La base dels seus plats és la cuina catalana, senzilla i actual. És un restaurant de costums, estan situats a la mateixa fonda que fa 100 anys. Però també molt familiar, és la quarta generació, on tres dels quatre germans es dediquen al negoci. El restaurant Els Caçadors de Ribes ofereix una cuina catalana tradicional i de qualitat. Referent gastronòmic de la zona, aposta per consolidar receptes d'una cuina basada en la qualitat dels productes i en la senzillesa en la creació dels plats, cuidant fins a l'últim detall i prioritzant la utilització de productes autòctons. Tot i ser un restaurant centenari, treballen cada dia per reinventar-se i actualitzar els seus plats a la gastronomia moderna. La Foodlovers va tastar el seu conegut plat de vedella de Girona amb bolets del Ripollès. Quin festival gastronòmic!

Els caçadors de bolets
Cuixa d’ànec “5 aglans” rostit al forn / Foto: Els Caçadors de Ribes

📍 Carrer Balandrau, 24 - 26

Aquests tres restaurants que La Foodlovers ha descobert us esperen a la comarca del Ripollès amb les portes obertes, desitjant mostrar-vos les històriques receptes gastronòmiques que us prepararan entre els fogons de les seves cuines. I recordeu dir que aneu de part de La Gourmeteria d'ElNacional.cat o de La Foodlovers, perquè així tindreu un petit obsequi. I si a més a més, voleu conèixer altres restaurants d'arreu del territori, a la secció Restaurants de La Gourmeteria d'ElNacional.cat, trobareu una selecció d'allò més diversa i interessant.