M'acostumen a dir sovint: les Terres de l’Ebre estan massa oblidades. I tenen tota la raó. Per posar-hi remei, aquesta vegada, des de @topcatalanrestaurants hem posat rumb cap al sud i ens hem endinsat a Poble Nou del Delta per descobrir una cuina que parla de paisatge, de tradició i de futur, tot alhora. Entre arrossars infinits i la brisa suau del Mediterrani, hi ha una caseta blanca típica de Poblenou que amaga una de les experiències gastronòmiques més autèntiques del país.


El mèrit de tot plegat el té la Neus Faiges Gargallo, una jove cuinera que ha sabut agafar el relleu dels seus pares i portar el restaurant a una nova etapa. Amb formació a l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Cambrils i experiència als fogons de cuines de grans xefs com Alain Ducasse o Mauro Colagreco, la Neus ha tornat a casa amb una idea molt clara: modernitzar sense perdre l’essència. El resultat és el restaurant Cal Faiges 2.0 que manté el caràcter de sempre, però s’atreveix amb nous formats, com els sopars de degustació mensuals que atreuen un públic curiós i obert.

Restaurant Cal Faiges / Foto: Top Catalan Restaurants
Plats sensibilitzats amb el territori / Foto: Top Catalan Restaurants

Amb l’arribada de la Neus, el local interior de Cal Faiges també ha viscut una transformació profunda. El restaurant ha renovat el seu espai mantenint intacta l’ànima que el fa especial, però dotant-lo d’una nova mirada. Cada racó continua evocant la tradició d’una terra generosa, modelada pel vent, l’aigua i la dedicació dels qui la treballen amb respecte i passió. Aquesta connexió amb l’essència del territori s’ha sabut reinterpretar amb sensibilitat, unint el passat i el present en una atmosfera que convida a quedar-s’hi.

Restaurant Cal Faiges / Foto: Top Catalan Restaurants
Musclos del Delta / Foto: Top Catalan Restaurants

Durant la visita, tastem una selecció de productes del Delta que ho resumeixen tot: canyuts, musclos, ortigues de mar, anguila, llagostins amb carxofa, un arròs amb carxofa, sèpia i bolets, i unes postres fresques de pasta brisa amb brossat i maduixes. Un festival de sabors locals, cuinat amb respecte i mirada pròpia.

Restaurant Cal Faiges / Foto: Top Catalan Restaurants
Llagostins del Delta amb carxofes / Foto: Top Catalan Restaurants

Cal Faiges és una descoberta d’aquelles que deixen empremta. El Delta no només conserva una cuina viva i arrelada, sinó que comença a parlar amb veu pròpia gràcies a joves que han decidit tornar i fer-ho amb respecte, coherència i una mirada oberta al món. Ara sí: hem tornat a mirar cap al sud. I el sud ha respost amb tot el que té.

Restaurant Cal Faiges / Foto: Top Catalan Restaurants
Pasta brisa, brossat i maduixes / Foto: Top Catalan Restaurants

Els arrossars que envolten el poble, l’horta que canvia amb les estacions i la badia dels Alfacs, plena de vida, construeixen un ecosistema únic que es trasllada directament al plat. Aquesta harmonia natural es converteix en proposta gastronòmica: una carta que sap llegir el territori i traduir-lo amb coherència i respecte. Cada ingredient parla d’on ve, del clima, del paisatge i de la gent que el cultiva o el pesca. I això es nota: menjar aquí és, també, entendre el Delta.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!