Ens agrada perdre’ns per camins secundaris, i sovint és allà on trobem les grans històries. Aquest cop l’itinerari m’ha portat fins a la Terra Alta, una comarca que respira autenticitat, natura i caràcter. Allà, molt a prop del Parc Natural dels Ports i envoltat d’oliveres centenàries, hi ha una masia de pedra del segle XVIII que acull un projecte singular: el restaurant L’Hort de Fortunyo, recentment reconegut per la Guia Michelin 2025. Des de @topcatalanrestaurants ens endinsem a aquesta visita obligada per a tots aquells que busquem cuina honesta, arrelada i amb sensibilitat contemporània.


Darrere dels fogons hi ha la Paula C. Loureiro (Buenos Aires, 1979) i en Manuel Francés (València, 1975), una parella que acumula més de 25 anys de trajectòria entre fogons, viatges i experiències gastronòmiques per tot el món. Amb el projecte de L’Hort, canalitzen tot aquest coneixement i vivències per reinterpretar les arrels culinàries del territori, sempre amb producte local —i sovint del seu propi hort— i un profund respecte per la tradició. El resultat? Una cuina emocionant, de temporada, amb tocs subtils d’altres cultures, però que mai perd l’essència de la Terra Alta.

L'Hort de Fortunyo / Foto: Top Catalan Restaurants
Entrants exquisits com les patates braves / Foto: Top Catalan Restaurants

L’experiència va ser un autèntic recorregut pel paisatge gastronòmic que els rodeja. Va començar amb uns entrants saborosos com els calamars, braves i presa ibèrica, servits amb una presentació cuidada i plena de detalls. El bacallà agedashi, inspirat en la tècnica japonesa, però reinterpretat amb sabors mediterranis, va ser una de les sorpreses de la nit.

L'Hort de Fortunyo / Foto: Top Catalan Restaurants
Receptes molt originals i emocionants / Foto: Top Catalan Restaurants

Després, van arribar plats de fons com la costella de porc lacada amb mel d’Arnes, que combinava dolçor, tendresa i records de bosc, i un jarret de xai melós i intens, cuinat a baixa temperatura. Però un dels moments més originals va ser el petit maki de porró en escabetx amb caviar d’esturió de Sarrió, una picada d’ullet a altres cuines, però amb accent ben català.

L'Hort de Fortunyo / Foto: Top Catalan Restaurants
Una mirada forana, però amb essència nostrada / Foto: Top Catalan Restaurants

La part dolça no es va quedar enrere: el suflé d’avellanes de la Selva del Camp va captivar per la seva lleugeresa i aroma torrat, mentre que el parfait de mel d’Arnes tancava el menú amb una dolçor subtil i elegant.

L'Hort de Fortunyo / Foto: Top Catalan Restaurants
Jarret de xai molt melós i intens / Foto: Top Catalan Restaurants

En Manuel, molt atent a sala, no només serveix els plats: els explica, els contextualitza, i comparteix les seves vivències com a cuiner, des de quan vivia a Sant Sebastià fins a la seva admiració per la cuina francesa d’Alain Ducasse, amb llibres seus a les estanteries. Aquesta dimensió humana i propera del projecte és, segurament, un dels seus grans valors: a L’Hort no només es menja molt bé, també s’hi estableix una connexió honesta amb el territori i amb les persones que li donen vida.

L'Hort de Fortunyo / Foto: Top Catalan Restaurants
La Selva del Camp i Arnes, presents a les postres / Foto: Top Catalan Restaurants

Una descoberta deliciosa, íntima i inspiradora. La Terra Alta, com sempre, sorprèn. I L’Hort de Fortunyo és un bon lloc per deixar-se portar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!