En ple centre del Baix Empordà, entre Torrent i Pals, dos dels pobles més bonics de la zona i prop de les platges de la Costa Brava, descobrim el restaurant Torre de Nura. Una proposta gastronòmica que focalitza les seves arrels en la cuina mediterrània i popular, encara que amb una elaboració i presentació cuidada i divertida. Els productes de la terra i de la mar són frescos i de proximitat: carns, peixos, verdures i hortalisses seleccionades per l'ull expert del nostre xef, Nacho Feliu.
Ofereixen una carta de vins variada, on trobem negres suaus i rodons de l'Empordà, Penedès o Ribera del Duero; negres amb cos i caràcter com són els criança de La Rioja, també del Priorat o del Montsant, per acompanyar les brases. A l'apartat de blancs podem triar entre els lleugers i refrescants, que són els vins de l'any del Penedès i Galícia, o els blancs cremosos, amb volum, més opulents, també del Penedès, els D.O. Costers o un verdejo de molta bota de Castella i Lleó. I per als rosats ens hem decantat pels de Catalunya i la Provença. No pot faltar un bon cava o xampany per a brindar, com el divertit escumós rosat Júlia Bernet.
Els fenicis, en el segle XI aC van ser els primers a donar nom a l'illa de Menorca. La van cridar Nura, nom derivat de «nur», que en llenguatge fenici equival a foc. Quan de nit les naus fenícies passaven prop de la costa, veien brillar fogates en els reductes guerrers situats en els penya-segats inaccessibles i en les múltiples torres de defensa que encara hi ha a l'illa. Torre de Nura es xopa de l'energia del foc a través de la brasa i del caràcter de les propostes gastronòmiques.
En la meva visita tasto un parell d'entrants impressionants que fan salivar amb ganes. La croqueta de pernil (la unitat a 3 €) i el xuixo d'ànec rostit (la unitat a 5 €). Continuem amb l'steak tàrtar amb rovell, mostassa i mantega (17 €) i el carpaccio de corball i alga nori (16 €).
L'excel·lència no descansa en aquesta casa de menjars familiars en un entorn idíl·lic i natural. És el torn de la russa Nura amb anxova i taperots (11 €) i el fantàstic ou a dues coccions amb pop a la brasa i l'arròs amb presa ibèrica (22 €). Un dinar sensacional que posa la cirereta al pastís el suquet de rap (19 €).
De postres, el cheesecake de formatge de Maó (7 €) i la torradeta de Santa Teresa amb gelat de caramel (8 €).
Nura és un projecte fortament influenciat per la implicació personal i directa dels membres que formen l'equip. Des del cuiner Feliu i la seva companya i maître, Giulia Panieri, fins al seu ajudant de cuina, en Nico Feliu, tots comparteixen la passió per la professió i per l'espai que, lluny de ser un projecte empresarial, es podria definir més com un projecte de vida i familiar, en el qual compartir i gaudir de l'Empordà i de la gastronomia catalana i mediterrània són els valors principals.