La cuina mexicana, declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, és molt més que una combinació de sabors intensos i colors vius: és identitat, tradició i comunitat. A Catalunya, durant molts anys, aquesta riquesa ha estat sovint mal entesa o diluïda sota versions tex-mex que poc tenen a veure amb l’essència real dels fogons mexicans. Però de mica en mica han anat sorgint projectes que reivindiquen l’autenticitat i el respecte per una gastronomia arrelada en la terra i la cultura. El restaurant La Taquería n’és un exemple clar i vibrant: un espai on cada plat explica una història i convida a descobrir la veritable ànima del menjar de carrer mexicà.


“Quan vam obrir La Taquería el 2011, el que volíem era trencar amb la idea que molts tenien aquí del que era el menjar mexicà. En aquell moment, gairebé tot el que es trobava era tex-mex, molt lluny del que es menja realment als carrers de Mèxic”, expliquen en Marc Serracanta, en Rodrigo Omaña i l'Hector Tlaseca. Tots tres van decidir aventurar-se a muntar una taquería com les que ells coneixien de tota la vida, sense filtres, sense suavitzar sabors.

Des del principi tenien clar que no volien fer una versió “adaptada” al gust europeu. “La nostra intenció va ser sempre mantenir-nos fidels al que coneixíem: receptes autèntiques, tacos ben fets, salses no només picants, però amb caràcter, ingredients originals, i una manera de cuinar i servir que connectés directament amb el que es viu allà”, reflexiona l'Hector.

La Taquería no es tracta només del que passa al plat, cuiden cada detall, l'ambient, l'energia del lloc, la música, la manera com l'equip es relaciona amb la gent. “Volem que tot el que es viu al local et transporti a Mèxic”, coincideixen els tres socis. No busquen només que el menjar estigui bo, sinó que tota l'experiència tingui sentit, que sigui real.

Restaurant La Taquería / Foto: @undeliciosomundo

“Estem celebrant els 14 anys, el projecte ha crescut, però sense perdre la seva essència. Avui tenim cinc locals i un equip gran, però la filosofia continua sent la mateixa: cuinar amb honestedat, mantenir l'essència i tenir cura de cada detall”, somriu l'Hector. Al llarg del camí han après moltíssim, sobretot pel que fa a gestió i equip, però el més important és que mai no han deixat de treballar des d'un lloc molt personal i compromès. “Per a nosaltres, la cuina mexicana és una cosa viva, que es comparteix, que es gaudeix en companyia. I aquesta idea ha estat clau en com ho hem plantejat tot: des de la carta fins a la manera com servim i acompanyem l'experiència de la gent que ve”, emfatitzen els tres genis de la cuina del país nord-americà.

La Taquería va començar com una manera de portar un tros de casa a Barcelona, ​​i de mica en mica s'ha anat convertint en un punt de trobada per als qui valoren l'autenticitat, vinguin d'on vinguin. Una emoció que no podem perdre mai.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!