Sovint, els millors restaurants per fer un bon esmorzar de forquilla són en els llocs més recòndits. I si hi ha un tipus de restaurant on saps que menjaràs bé són els locals de carretera. Al Segrià n'hi ha uns quants de mítics; però també n'hi ha d'altres de desconeguts que amaguen una cuina deliciosa. És el cas del restaurant Cram, on una jove cuinera d'Almatret ofereix plats d'autèntic escàndol per gaudir del millor producte de proximitat.
Un esmorzar de forquilla en aquest restaurant de carretera
El restaurant Cram és un restaurant de carretera ubicat a la C-12, a l'altura de Maials, al sud de la comarca del Segrià. Es tracta de la via que connecta Lleida i les comarques de Ponent amb l'interior de les Terres de l'Ebre. Una via que, per tant, és força freqüentada per la gent que viu i treballa en aquests territoris. Obert l'any 2020, el regenta la Marite, empresària del sector de la restauració des de fa anys. A la cuina hi trobem Judit Jové, una jove d'Almatret amb molt talent que ha participat en concursos de prestigi, com el campionat de joves cuiners Àngel Moncusí, els anys 2022, 2023 i 2024. Un concurs que han guanyat xefs de renom nacional com Àngel Esteve, del restaurant Sisè.
La seva especialitat és la cuina casolana tradicional i de mercat, sempre amb un toc personal. Una cuina que al restaurant Cram es pot tastar en forma de menú diari, però també d'esmorzars de forquilla
La Judit és autodidacta i ha treballat en cuines d'altres punts de l'Estat, com Menorca, on va descobrir la seva passió per la cuina. La seva especialitat és la cuina casolana tradicional i de mercat, sempre amb un toc personal. Una cuina que al restaurant Cram es pot tastar en forma de menú diari, però també d'esmorzars de forquilla. A més, de tant en tant, ofereixen menús gurmet amb maridatge de vins. El restaurant és ampli, es divideix en diversos espais i compta amb un pàrquing gran.
Els plats que tasto avui segueixen la filosofia de cuina de xup-xup i producte de proximitat. Comencem amb un carpaccio de peus de porc, un plat fi que serveix per obrir boca. Seguim amb l'orella a la brasa, una autèntica delícia per seguir fent homenatge al producte porcí, molt típic de les terres de Lleida.
No podia faltar una de les especialitats de qualsevol esmorzar de forquilla: els callos. Aquí se serveixen amb una piparra que els aporta un contrapunt picant i refrescant.
Acabem amb els plats salats amb una cua de bou a la xocolata que és un autèntic espectacle; un plat d'aquells de llagrimeta ideal per sucar-hi pa.
I, com no podia ser d'una altra manera, un bon plat de postres per tancar l'àpat. Avui, una torrada de Santa Teresa amb nata i xocolata. Un plat típic i perfecte per posar punt final a l'esmorzar.