Aquest cap de setmana, el Parc Jaume Balmes de Vic serà amfitrió de Lactium, la fira de formatges més gran de Catalunya. Fins a 40 formatgeries catalanes i artesanes d'arreu del país acudiran per completar el recull de més de 200 formatges per tastar i comprar al tall, convertint l'esdeveniment en el mercat de formatges més rellevant. Serà aquest dissabte 14 de maig i diumenge 15 de maig des de les 10 h fins a les 14.30 h i de 16 h a 21 h -20 h diumenge- quan els carrers de la ciutat s'ompliran d'olor de formatge perquè tothom en pugui gaudir.

Torna Lactium, el mercat de formatges més gran de Catalunya

 

A banda de les 40 formatgeries presents en la fira, 10 empreses agroalimentàries, artesanes i de proximitat i els seus productes, complementaran l’oferta comercial de formatges. A més, el TxisBar es convertirà en un espai on poder tastar i descobrir els millors formatges de la mostra, tallats al moment en el Parc Jaume Balmes i acompanyats d'una copa de vi. Al seu torn es podrà visitar l'Aula del Formatge BonPreu-Esclat, una carpa amb capacitat per 45 persones que acollirà la programació d'activitats amb formatges com a protagonistes. Aquí podrem descobrir el relat gastronòmic, paisatgístic i cultural del formatge de la mà de formatgeres, formatgers i especialistes.

Lactium mercat formatges Catalunya Vic
El mercat de formatges més gran torna a la normalitat a Vic / Lactium

L'escenari més dinàmic de Lactium serà, però, el TxisArts, on hi haurà música en directe, espectacles familiars, l’entrega de Premis del Concurs Lactium i l'elecció en directe del Premi Millor Formatge Català Lactium-Gastroteca. També l'espai abanderat pel segell Llet de Cabres Catalanes estrenarà enguany un nou espai d’activitats, on el bestiar, els ramaders i el territori seran protagonistes.

Els carrers de Vic s'omplen de formatges, activitats i tastos

La part més esperada serà el concurs Lactium de formatges artesans de Catalunya, que recupera la normalitat i tindrà el jurat deliberant dissabte al matí a la Casa Ricart de Vic, que ja haurà fet dos tasts en les setmanes prèvies i localitzacions singulars. Enguany es recuperen a més les categories de Mató i Llets Fermentades, convocant així, un total de 15 categories a concurs i amb més de 70 especialistes com a membres del jurat. Un any més, durant l’entrega de Premis s’escollirà en directe el Premi Millor Formatge Català Lactium-Gastroteca 2022 i es donarà a conèixer el Premi Formatgeria Sostenible, reconeixent una iniciativa entorn de les bones pràctiques vers la sostenibilitat.

Concurs formatges artesans Lactium
Com cada any, se celebrarà el concurs de formatges artesans / Lactium

Aquesta 14a edició de Lactium està de nou coorganitzada per l’Ajuntament de Vic i ACREFA, l’Associació Catalana de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà, i té la intenció de renovar els seus compromisos, que inclouen practicar i impulsar les bones pràctiques vers la sostenibilitat en totes les seves dimensions, divulgar i prescriure la cultura i els valors del formatge artesà català des de l'impacte al territori, l'univers del formatge des del bestiar fins a les tecnologies, i el formatge a taula; així com defensar i promoure la producció artesana i de proximitat agroalimentària i promoure’n la qualitat i la innovació.