La comarca del Solsonès és el destí de La Foodlovers d'aquesta setmana. Està situada entre la Depressió Central i el Prepirineu, inclosa dins de la Catalunya Central. És una comarca molt versàtil amb una gran oferta cultural i diversitat d'activitats: visitar la catedral i el Palau Episcopal de Solsona, practicar esquí a l'estació Port del Comte, descobrir l'increïble paratge de la Vall de Lord i participar de la seva gastronomia a la Fira del Trumfó i de la Tòfona al març, o a la Fira del Bolet i el Boletaire a l'octubre. Precisament de bolets és del que parlarem en aquest article, perquè La Foodlovers ha pogut entrevistar en Ferran Alfonso, membre del Grup de Natura del Solsonès i especialista en bolets. En què consisteix aquest grup de natura? Què podem trobar a la Fira SolsoTerra? Quins bolets abunden als boscos solsonins? Quina és la seva recepta estrella que mai falla? Si voleu donar resposta a tots aquests interrogants, us convidem a veure el vídeo que teniu a continuació. Som-hi gourmeters!

 

Grup de Natura del Solsonès

En Ferran Alfonso pertany al Grup de Natura del Solsonès, una secció del Centre d'Estudis Lacetans que té com a objectiu principal estudiar, protegir i difondre els valors naturals de la comarca del Solsonès. És un grup obert a totes aquelles persones que senten una estima o un interès especial per la natura i la volen conèixer millor. Tenen un equip de treball que participa activament en la gestió i conservació del patrimoni natural comarcal a partir de la creació de BIOSOL, un projecte que consisteix en el seguiment de la biodiversitat del Solsonès. Dins d'aquesta iniciativa en trobem d'altres molt interessants:

  • SOSnocturnes: on es duu a terme un seguiment del mussol pirinenc i l'òliba de la zona.
  • ESPIALLONES: on es fa un seguiment de papallones i libèl·lules de la zona.
  • OPRQUÍDIES: aquest projecte ha culminat amb la publicació del llibre "Les orquídies del Solsonès", que ha comptat amb la participació de la ciutadania.
  • BIOBLITZ: consisteix en la cerca intensiva i exhaustiva d'espècies en una zona determinada.
  • SEMICE: seguiment de petits mamífers de la zona.
  • Projecte Rius: on es duu a terme un estudi de la qualitat del riu de la zona.

Paral·lelament, executen una tasca de divulgació i educació ambiental per millorar la conscienciació envers el medi natural que els envolta a través de sortides guiades i gratuïtes. Una activitat molt divertida tant per grans com pels més menuts de la casa!

papallones / Foto: Unsplash
El projecte ESPIALLONES fa un seguiment de les papallones i libèl·lules de la zona / Foto: Unsplash

🍄 El bolet: un tresor desconegut, amb La Foodlovers

 

Fira SolsoTerra, el millor de la comarca

En Ferran Alfonso també pertany a l'organització de la Fira SolsoTerra, que fa uns anys es va decidir fusionar entre la Fira de la Terra, amb producte local ecològic, i la Fira Solsbirra. Aquesta fusió d'activitats va donar fruit amb la Fira SolsoTerra, on podem trobar una agenda d'activitats amb diferents tastets de productes locals cuinats pels diferents restaurants de la ciutat. A la fira hi ha moltes parades de bolets, i fins i tot una exposició de tots els tipus que es poden trobar a la comarca i als boscos solsonins. És una fira on es reivindica el producte local ecològic a través de diferents xerrades relacionades amb l'ecologia. Tenen un petit festival de cervesa artesana amb música en directe i un munt de food trucks per omplir totes les panxes. No t'ho pots perdre!

Quins bolets trobem als boscos solsonins?

Els boscos de la comarca del Solsonès estan plens de bolets de tota classe: gírgoles, bolets de tinta, rovellons, apagallums, fredolics, llenegues, pets de llop, i un llarg etcètera. Tots ells habituals als terrenys de terra calcària i àcida, com la que es troba al Solsonès. Com a tot arreu, també hi ha bolets tòxics o que recomanen no ingerir, com l'amanita muscaria o el tricoloma groc. Per això és important anar amb compte i no collir aquells bolets que no estiguem segurs si són o no comestibles. Entre els bolets esmentats abans es troba el preferit d'en Ferran Alfonso a l'hora de preparar receptes: el bolet de tinta. En Ferran ens anima a preparar un bon sofregit amb cigrons, cansalada i bolet de tinta. Ens assegura que ens lleparem els dits. Paraula de boletaire!