Una investigadora de la Universitat de Bristol, al Regne Unit, ha creat una composició musical amb una finalitat ben curiosa: aconseguir que la xocolata sembli més gustosa. La peça, batejada amb el nom de Sweetest Melody, vol transformar el simple gest de menjar-ne un tros en una experiència més rica, multisensorial i plena de matisos.
La responsable del projecte és la doctora Natalie Hyacinth, compositora i acadèmica, que ha revisat més de seixanta anys d’estudis per entendre com la música pot influir en la percepció dels sabors. La seva recerca parteix d’un concepte conegut com a integració multisensorial: els sentits no actuen de manera aïllada, sinó que es connecten i modifiquen la manera com el cervell interpreta el que percebem.
Melodies suaus per accentuar la dolçor
Segons Hyacinth, les melodies suaus en tonalitat major accentuen la dolçor, mentre que els sons més punyents o aguts tendeixen a ressaltar els matisos amargs. A més, explica que els ritmes ràpids encaixen millor amb menjars de consum immediat, com el menjar ràpid.
La peça Sweetest Melody, que es pot escoltar tant a Spotify com a YouTube, dura una mica més d’un minut. La tria no és casual: és el temps mitjà que triga un tros de xocolata a fondre’s a la boca, entre 64 i 90 segons. El tempo és de 78 bpm, una velocitat pausada que evoca calma i que busca transmetre la textura cremosa del dolç. El piano guia la melodia principal, mentre que els instruments de corda aporten capes subtils que suggereixen suavitat i fluïdesa. D’aquesta manera, l’oient no només escolta música, sinó que associa el so a les sensacions que li provoca la xocolata.
“Menjar xocolata pot convertir-se en una experiència que implica tots els sentits”, afirma Hyacinth, que veu en la música un recurs capaç de multiplicar el plaer gastronòmic. En declaracions al New York Post, ha subratllat que “el poder de la música per potenciar el gaudi de la xocolata obre una perspectiva apassionant”.