El 22 de setembre és un dia de celebració per a tots els amants de la xocolata. És el Dia Mundial de la Xocolata Blanca. Parlant pròpiament, la xocolata blanca no és un tipus de xocolata, sinó més aviat un derivat de la xocolata. No conté sòlids de cacau que són el constituent principal de la xocolata. Tanmateix, la xocolata blanca conté un ingredient extret del gra de cacau: la mantega de cacau. La xocolata blanca es fa normalment amb mantega de cacau, llet i sucre. Com que no conté sòlids de cacau de color fosc, és marfil o groc pàl·lid i no marró. La xocolata blanca no té molts ingredients característics de la xocolata, com ara teobromina, cafeïna, riboflavina i tiamina. Per aquest motiu, el debat està obert i la resposta no és gens clara.

Dia Mundial de la Xocolata Blanca: orígens centenaris

La primera barra de xocolata blanca va ser produïda a Suïssa per Nestlé a la dècada de 1930. Als Estats Units, la producció de xocolata blanca es va posar en marxa l'any 1945. Segons els estàndards del país nord-americà, la xocolata blanca ha de contenir almenys un 20% de mantega de cacau, un 14% de sòlids de llet total i un 3,5% de greix de llet. El contingut de sucre no ha de ser superior al 55%.

xocolata blanca
La primera barra de xocolata blanca data dels anys 30 / Foto: Unsplash

Quan la majoria de la gent pensa en la xocolata, pensa en el clàssic color marró sensual i atractiu de la xocolata amb llet o negra. Però durant el procés d'elaboració de xocolata, hi ha un moment en què hi ha dues opcions màgiques disponibles, l'exquisida castanya negra de la xocolata tradicional o el camí angelical blanc pur, que és el camí de la xocolata blanca. El Dia Mundial de la Xocolata Blanca és l'oportunitat perfecta per apostar per aquesta segona opció i defugir dels tòpics i passejar pel costat lleuger de la decadència culinària.

Què és xocolata blanca i què no?

S'ha creat el Dia de la Xocolata Blanca perquè puguem celebrar aquesta increïble delícia i poder menjar tant com vulguem sense sentir-nos culpables! Sembla el cel, oi? Ara bé, hi ha una normativa que regula què es pot i no es pot comercialitzar com a xocolata blanca. Els mateixos estàndards hi ha als Estats Units i a la Unió Europea. Per classificar-se com a xocolata blanca, la xocolata blanca ha de tenir un mínim dels següents en pes: 3,5% de greix de llet, 14% de sòlids de llet total i 20% de mantega de cacau. Si es compleixen aquests requisits, podrà concebre l'etiqueta 'xocolata' emparant-se en les regulacions europees i internacionals

22 de setembre, una fondue de xocolata blanca

Per celebrar el Dia Internacional de la Xocolata Blanca el millor és fer una fondue. Al bany maria, combines 11 unces de xocolata blanca picada i 1/4 de tassa de llet. Remenes fins que es fongui. Aboques la barreja de xocolata en una olla de fondue i hi submergeixes les rodanxes de fruita fresca.