L'Aplec del Caragol és la festa gastronòmica més important de Catalunya. Un cap de setmana ple de menjar, beure i música gairebé sagrat per als lleidatans. Però també és una festa oberta a tothom que ofereix diferents experiències en funció del que et vingui de gust tastar. Així és com pots gaudir de l'Aplec del Caragol si no ets de cap colla.

 

Com funciona l'Aplec

L'Aplec del Caragol és, en essència, això mateix: una munió de persones que es troben per a menjar caragols. El recinte dels Camps Elisis es converteix durant tres dies en una petita ciutat dividida en carpes habitades per les diferents colles. Cada colla, o penya, és una família que conviu al mateix lloc durant els tres dies d'Aplec. S'organitzen per cuinar els àpats, netejar, endreçar la carpa, servir el beure... Tothom hi fa vida en comunitat amb els seus, però també amb els altres.

L'Aplec és un esdeveniment social que transcendeix totes les classes

Ambient penyes Aplec del Caragol Lleida 2024 / Foto: Emma Porta
A l'Aplec hi ha ambient de festa tot el dia i tota la nit. / Foto: Emma Porta

Un ecosistema únic que pot semblar molt tancat, però que en realitat és obert a tothom qui vulgui. Cada membre de colla paga una quota que li dona dret als àpats i al beure del cap de setmana. Això no vol dir, però, que si no ets de cap penya no puguis menjar ni beure res a l'Aplec. Tant si tens coneguts a alguna colla com si simplement preguntes a la gent amb amabilitat i educació, la majoria de collistes estaran encantats de convidar-te a un glop.

L'Aplec és un esdeveniment social que transcendeix totes les classes. Rics, pobres, gent de dretes, gent d'esquerres, des del més 'pijo' de la ciutat fins al grup més 'hippie' del Segrià. Tothom viu l'Aplec amb molta intensitat. És un aglutinador social de primera categoria.

Els dos tipus de convidat

L'Aplec, si no tens colla, el pots viure de dues maneres diferents. D'una banda hi ha els amics dels collistes que es dediquen a fer una ruta de colla en colla rapinyant beure i alguna cosa de menjar. Acostuma a ser gent de Lleida o dels pobles del voltant que té força coneguts a les penyes i que va saludant tothom mentre reclama més beguda amb el got a la mà. Cada penya té la seva política sobre convidar gent; algunes prefereixen reservar-se el beure només pels seus membres, d'altres conviden a tothom indistintament i algunes (la majoria) permeten convidar a cerveses als amics dels membres de la colla.

Cuinant caragols Aplec del Caragol Lleida 2024 / Foto: Emma Porta
Els caragols són els reis indiscutibles dels menús de totes les colles. / Foto: Emma Porta

D'altra banda, la manera 'oficial' de visitar l'Aplec si ets de fora és comprant un tiquet a l'organització, la Federació de Colles (FECOLL), i gaudir del menjar i beure que ofereix el restaurant de l'Aplec. Es tracta d'un espai dedicat a rebre els visitants que vinguin a la festa, tant si venen un dia com si gaudeixen de tot el cap de setmana.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!