Joan Roca ha rebut un homenatge dels seus companys de professió al Festival de Sant Sebastià. Una vintena de xefs amb estrella Michelin, capitanejats pel cuiner i empresari andalús Dani García, han presentat a la secció Culinary Zinema del Festival el documental Uno de los nuestros, un film que repassa la vida del cuiner gironí a través del seu recorregut gastronòmic i sentimental.
Homenatge a Joan Roca
Joan Roca és un dels xefs més reconeguts i estimats de l'elit gastronòmica a Catalunya, però també a la resta de l'Estat. No és el primer cop que el cuiner gironí rep un homenatge per part dels seus companys. Dani García en va organitzar un d'igualment important en un dels seus restaurants, el Leña, a Barcelona, el passat mes de febrer; homenatge que surt enregistrat al documental. García torna a capitanejar l'equip de col·legues de professió de Roca en un nou homenatge, aquest cop a Sant Sebastià. En declaracions a l'ACN, el cuiner andalús valora la "grandesa professional i personal" del copropietari d'El Celler de Can Roca: "El Joan Roca és pausat, però contundent. La seva cuina aparentment senzilla s'impregna també d'aquesta personalitat", precisa.
El llargmetratge és una iniciativa de Dani García
El film repassa la història de Joan Roca des dels seus orígens en un barri obrer de Girona, fins a convertir-se en un dels cuiners del millor restaurant del món. D'El Celler de Can Roca se n'ha parlat fins a no poder més, però mai s'havia presentat una obra que aprofundís en la vida personal de la persona que ha capitanejat des dels fogons un projecte com el dels germans Roca.
Un gest d'amistat
El llargmetratge és una iniciativa de Dani García, que afirma sentir-se en deute amb Joan Roca per haver-lo ajudat en un moment clau de la seva trajectòria professional. La narració deambula entre records familiars i receptes de l'avantguarda creativa, acompanyats pels elogis d'una vintena de professionals de la restauració, que dibuixen el camí traçat per un restaurant local fins a esdevenir El Celler de Can Roca, un referent global. El documental, però, és per sobre de tot un retrat de la figura de Joan Roca. En aquest sentit, la cinta busca donar a conèixer més enllà del sector gastronòmic la humanitat de Joan Roca "com a persona".
Joan Roca ha rebut multitud de premis gastronòmics de prestigi internacional; tant individuals com per al restaurant que capitaneja juntament amb els seus germans Josep i Jordi Roca
Joan Roca ha rebut multitud de premis gastronòmics de prestigi internacional; tant individuals com per al restaurant que capitaneja juntament amb els seus germans Josep i Jordi Roca. El Celler de Can Roca ha estat escollit com el millor restaurant del món en dues ocasions (els anys 2013 i 2015) i és un dels cinc únics restaurants de Catalunya amb tres estrelles Michelin.