El vi català mereix una campanya de comunicació a l’alçada dels seus atributs i per tot això, el Govern de la Generalitat, a través del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i de l’INCAVI, està desenvolupant una estratègia global ambiciosa per augmentar el coneixement i la notorietat dels nostres vins. Quines varietats autòctones tradicionals tenim al nostre país? Són sostenibles les nostres vinyes? Què defineix cada vi? ElNacional.cat ens hem proposat conèixer a fons les 11 DO catalanes existents (a banda de la DO Cava) a través d'un serial d'articles amb què descobrirem per què a Catalunya el vi és cultura.

La DO Alella

Segurament, un dels misteris més atractius dels vins d’Alella és la seva pròpia existència. Producte d’unes petites vinyes que a vegades queden amagades de la mirada curiosa dels visitants, els vins d’Alella tenen una llarga història i una important significació dins la vitivinicultura catalana. Les vinyes es deixen bressolar per la brisa marina, mentre esgarrapen terreny i endinsen les seves arrels en uns sòls que permeten un bon drenatge i retenen la radiació solar. El clima plenament mediterrani, a la part que voreja la platja, conviu amb un microclima més continental a la banda interior. A més, la serralada Litoral frena els vents i condensa la humitat del mar. Aquest còctel fa que els vins de la DO Alella tinguin una personalitat molt marcada amb un gust únic a mediterrani.

La DO Alella resisteix entre el mar i la muntanya al setge que suposa el creixement urbà de les ciutats.

alella
 

La DO Alella comprèn 31 municipis de tres comarques diferents (Maresme, Vallès Oriental i Barcelonès). Un territori ons’hi ha fet vi sempre de manera ininterrompuda des de fa més de dos mil anys. La Denominació d’Origen Alella, una de les més petites i també de les més antigues de la península Ibèrica, s’ha anat modernitzant, ha incorporat noves tècniques i nous sistemes de conreu i d’elaboració, mantenint el criteri de la qualitat. 

Les vinyes de la DO Alella es troben plantades a banda i banda de la serra litoral, donant-se l’esquena, ja que unes miren cap a llevant (cap a la mar Mediterrània) i les altres mig amagades entre els boscos del vessant obac, a ponent, cap al Vallès Oriental. La DO Alella manté l’antiga tradició del cultiu a la zona, aprofitant els pendents i les planes, les solanes i els obacs, en què s’obtenen els mostos òptims per elaborar uns vins frescs i amb caràcter marcadament mediterrani.

El Mediterrani aporta a aquests vins una salinitat i unes característiques organolèptiques úniques.

El terrer de la DO Alella ve definit pel seu sòl característic de sauló (de base granítica), per la proximitat al mar mediterrani i pel seu clima temperat amb dos subclimes lleugerament diferenciats. En general, els vins del cantó mar de la serralada són més madurs i estructurats, mentre que els que surten de vinyes del cantó muntanya (on la diferència de temperatura entre el dia i la nit és més àmplia) són més lleugers i aromàtics.

Els vins de la DO Alella

La varietat de raïm més característica de la DO Alella és la pansa blanca. Una varietat autòctona i perfectament adaptada a les característiques d’aquest territori, que destaca, sobretot, per dos motius. En primer lloc, per la seva versatilitat, que permet elaborar vins de moltes tipologies diferents (joves, criats, escumosos, dolços, generosos…). En segon lloc, per l’extraordinari potencial d’envelliment dels productes elaborats amb ella.

El caràcter fresc i singular dels vins d’Alella també s’aconsegueix amb varietats tradicionals com la Garnatxa blanca, el moscatell i la Garnatxa negra. Per complementar i enriquir la diversitat dels vins de la DO Alella, al llarg dels anys s’han plantat les varietats Chardonnay, Macabeu, Malvasia, Chenin, Moscatell del gra menut, Parellada, picapoll blanc i Sauvignon blanc en cas de varietats blanques i Cabernet sauvignon, Garnatxa peluda, Merlot, Monastrell, Pinot noir i Carinyena en el cas de les negres.

El denominador comú dels vins d'aquesta DO és la mineralitat, deguda el tipus de terrer, sobretot en els vins blancs, sigui quin sigui el mètode d’elaboració. Aquesta característica es troba tant en els vins blancs i negres del vessant marítim, a la comarca del Maresme, i una mica menys perceptible en el vessant d’interior, a la comarca del Vallès Oriental.

Clica aquí per a més informació sobre la DO Alella.

#HoritzóINCAVI2025

Per tal de posar en valor les 11 DO del nostre país, el juliol del 2022, el Govern va aprovar l’agenda #HoritzóINCAVI2025 amb el conjunt del sector. Un full de ruta exigent que gira entorn 23 projectes entre els quals la divulgació de la cultura del vi, amb tot el que implica, es troba situat al centre.

Logo Generalitat Sempre Endavant