El Comitè del Patrimoni Immaterial de la Unesco ha inscrit la cuina italiana a la seva Llista Representativa, destacant que aquesta pràctica s'ha consolidat com "un model d'identitat sociocultural" i un llegat emocional que transcendeix les fronteres del país europeu. La primera ministra d'Itàlia, Giorgia Meloni, ha celebrat la notícia a través d'un missatge gravat en què qualifica la decisió com "un reconeixement històric que honra el poble italià, que celebra la nostra identitat i que dona a conèixer el nostre estil de vida".
Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco
La decisió va ser adoptada durant la vintena sessió de l'organisme a Nova Delhi, que va valorar la cuina d'Itàlia com un "sistema unificador que transforma el temps compartit a la taula en una eina per expressar sentiments, construir diàlegs o compartir idees". Segons l'expedient presentat per Roma, aquesta tradició ha sabut revalorar els seus orígens de "cuina pobra", caracteritzada històricament per les receptes d'aprofitament i la sostenibilitat. El document subratlla que la gastronomia italiana ha donat lloc a un patrimoni sentimental, convertint-se en una veritable cucina degli affetti (cuina dels afectes) que uneix generacions i implica activament la diàspora italiana a tot el món.

Itàlia suma un total de 21 manifestacions culturals pròpies o compartides a les llistes de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura
"La pràctica es basa en el respecte mutu entre els qui la realitzen. Aquest element ha estat influenciat —i encara ho és— per persones de diferents cultures, cadascuna de les quals ha contribuït a enriquir la pràctica mitjançant un mètode de preparació diferent", assenyala la proposta aprovada. La Unesco reconeix a més la gran diversitat regional del país. El catàleg italià abasta des dels risotti al nord o el prosciutto d'Emília-Romanya, fins a les carns i les pastes farcides com els tortel·linis, conformant un mosaic culinari heterogeni.
A més, Itàlia ja comptava amb inscripcions específiques en aquest àmbit: l'"art" dels pizzaiolos napolitans va ser coronat com a Patrimoni Immaterial el 2017 i els coneixements de cerca i extracció de la tòfona ho van fer el 2021. Amb aquesta nova inclusió, Itàlia suma un total de 21 manifestacions culturals pròpies o compartides a les llistes de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura.
Una gastronomia que transcendeix
És innegable la transcendència de la cuina italiana en la gastronomia d'altres racons del món. Sense anar més lluny, qui no menja pizza o macarrons amb certa freqüència? La italiana és, si no la que més, una de les gastronomies més internacionals del món. Un model que ha triomfat a tot arreu i que ha influït en les cuines tradicionals d'altres territoris. Si en el seu dia França va ser l'epicentre de l'alta gastronomia, Itàlia és, sens dubte, l'exportador mundial més gran de cultura gastronòmica popular. Perquè els macarrons de l'àvia de Catalunya, encara que ja es puguin considerar tradicionals d'aquí, deuen el seu origen a Itàlia.