La truita de patates, amb ceba o sense ceba? Aquest és un dels debats més històrics i clàssics de la gastronomia catalana. Molts defensen que s'ha de cuinar aquest plat amb ceba pel bon gust que li dona, mentre que d'altres argumenten que posar-hi ceba és un greu error. Però què diu la ciència gastronòmica sobre aquest tema?

Molts cuiners defensen que la ceba aporta un sabor més dolç a la truita de patates i li dona més sucositat. Posar-hi ceba, doncs, fa que la truita de patates sigui més melosa. Alguns xefs aposten per una truita de patates amb ceba ratllada, i així aconsegueixen que a qui no li agrada la ceba ni s'assabenti que en porta. El que és fonamental és no coure la ceba com si s'estigués fent un sofregit, ja que aleshores s'atorgaria més protagonisme a aquest producte que a la patata. Els seus detractors defensen tot el contrari: els ous i les patates ja són prou dolces. A més, si la ceba està mal feta, pot destrossar la truita de patates.

👨‍🍳 El braó més deliciós de Barcelona: la recepta del millor restaurant de cuina casolana

Els experts catalans hi diuen la seva

L'excuiner d'El Bulli, Ferran Adrià, gran referència internacional de la cuina catalana moderna, s'ha declarat públicament defensor de la truita sense ceba. O, més aviat, de la truita sense ceba i patates xips, una recepta de la qual se'l sol considerar inventor, tot i que ell rebutgi aquest honor. Fa uns quants anys, la seva mà dreta, Oriol Castro, va opinar en la mateixa línia. Va assegurar que és del bàndol de no posar-hi ceba perquè prefereix notar més el gust de l'ou i la patata. Per contra, Josep Roca fa uns anys va revelar a una entrevista a La Sexta que la que ell té a la memòria és amb ceba ben esmicolada, la que feia la seva àvia, i és la que li agrada més.

manuel torres garcia zKYPfn7j8eU unsplash
La truita de patates amb ceba o sense, un dels grans debats

"La meva és la millor del món"

Si els cuiners d'alta gamma no es posen d'acord entre ells, jo no soc ningú per posar fi a aquest debat. És un d’aquells plats, com passa en el cas dels macarrons, que els de l'àvia de cadascú sempre són els millors del món. Segurament la truita de patates deu ser el plat que més defenses acèrrimes té a les cases dels catalans i catalanes. "La meva és la millor del món" és la frase més repetida en els debats inesgotables sobre aquest plat. Tothom deu tenir raó i ningú en deu tenir.

La veritat és que he tingut l’oportunitat de tastar truites de patata meravelloses amb ceba i també sense. Però, malgrat tot, sempre hi ha quelcom que trobo a faltar en les que no tenen ceba. Penso que una truita de patates amb ceba és el colofó final del plat, el zenit que els nostres paladars necessiten per acabar satisfets i haver explorat tots els gustos possibles en un mos de truita de patates. Respecte a això, sobre gustos no hi ha res escrit, que diuen. Amb la truita de patates, el mateix.