Humil i atractiva. L'endívia és l'enveja de moltes verdures gràcies al seu peculiar sabor i cruixent textura.
Curiositats de les endívies
T'has preguntat alguna vegada per què tenen aquest color blanc les endívies? La resposta és que no són gaire amigues del sol, ja que neixen sota terra. És una verdura que procedeix de la xicoira i un agricultor d'una localitat propera a Brussel·les va descobrir que les arrels de la xicoira donaven lloc a tiges blanquinoses de gran sabor. En conrear-se sota terra i no veure el sol, la clorofil·la –pigment que aporta el color verd als vegetals– no s'activa.
A la cuina francesa és molt comú veure-les cuinades. Les endívies gratinades són gairebé el plat nacional i, la veritat, són boníssimes així. A més el seu gust a nous fa que conjugui a la perfecció amb productes tan francesos com el formatge blau de Roquefort.

Com comprar i com conservar endívies
És molt possible que si vas al supermercat no puguis resistir-te a fer un tomb per la zona de fruites i verdures. Una vegada allà els teus ulls es posaran en les endívies. Quina delícia! Si vols aconseguir algunes d'elles per preparar a casa, pren nota d'alguns consells.
És una verdura que se sol vendre empaquetada i refrigerada, perquè és molt sensible. Elegeix aquelles endívies que siguin impol·lutes, ben netes i sense presentar macadures. El seu color ha de ser blanc intens, excepte les puntes dels fulls, que presenten un to verd groguenc. Obvia les que tinguin taques verdes fosques o que tinguin els fulls arrugats o poc tersos.
Si ja has donat amb els exemplars desitjats, es recomana el seu consum immediat, ja que van perdent textura i sabor amb el pas del temps.
Hi ha vegades que el seu sabor amarg pot fer-nos enrere

Treure el sabor amarg
Esperem que no t'hagin quedat dubtes, però per si de cas ho repetim. Ens encanten les endívies! Malgrat això, hi ha vegades que el seu sabor amarg pot fer-nos enrere. No hi ha problema. Té solució. El responsable d'aquest sabor és el cor de l'endívia i, encara que sona malament, la solució és arrencar-li el cor. S'elimina de forma senzilla amb l'ajuda d'un ganivet punxegut i afilat.
- Col·loca l'endívia sobre una taula perquè quedi horitzontal.
- Talla un centímetre del final i elimina el tros més fosc i dur.
- Retira la part interna de la base amb l'ajuda de la punta del ganivet. Has de girar l'endívia sobre si mateixa. Et quedarà com un petit con.
- Separa la resta dels fulls i les tindràs llestes per menjar.
Una vegada fet això, el sabor de l'endívia et conquerirà. Et recomanem que triïs aquells fulls que siguin més blancs i petits. Per descomptat, que no presentin coloració marró ni imperfeccions. El seu aspecte ha de ser elàstic i brillant. Garantia de frescor.
Amb tota aquesta informació podràs fer receptes endiviables. Des d'un gratinat fins a una amanida, passant per prendre-la en cru amb una mica de roquefort i nous.