La nostàlgia pel sabor dels tomàquets d'antany és un tema recurrent en converses sobre alimentació i agricultura. Moltes persones afirmen que els tomàquets ja no tenen gust com abans, argumentant que els fruits actuals són més aquosos, menys saborosos i manquen de la profunditat de sabor que solien tenir. Els experts atribueixen aquest canvi a diversos factors, incloent-hi l'agricultura industrial, la selecció genètica, i les pràctiques de collita i distribució. Aquest article explora les raons darrere de l'evolució del sabor del tomàquet i què s'està fent per recuperar les qualitats perdudes.

Moltes persones afirmen que els tomàquets ja no tenen gust com abans

huzeyfe turan jzHXOYtcA4 unsplash
Rentar tomàquets és fonamental / Foto: Unsplash

Agricultura Industrial

L'agricultura a gran escala ha prioritzat la uniformitat, la durabilitat i la productivitat sobre el sabor. Els tomàquets es crien perquè madurin uniformement, resisteixin el transport a llargues distàncies i tinguin una llarga vida útil a les lleixes. Aquestes característiques són convenients per als productors i detallistes, però sovint s'aconsegueixen a compte del sabor i la textura. La selecció de varietats que suporten bé el transport ha portat a un declivi en la qualitat gustativa de molts tomàquets disponibles comercialment.

Selecció genètica

La selecció genètica ha jugat un paper important en la modificació de les característiques del tomàquet. Investigacions han mostrat que en el procés de millora genètica per obtenir fruits més grans i resistents, s'han perdut involuntàriament gens importants per al sabor. Aquests gens afecten l'acumulació de sucres, àcids orgànics i compostos volàtils que contribueixen al perfil aromàtic i gustatiu del tomàquet.

Pràctiques de collita i distribució

Els tomàquets solen collir-se abans d'assolir la seva maduresa plena per minimitzar els danys durant el transport. Aquesta pràctica, encara que pràctica des d'un punt de vista logístic, impedeix que el fruit desenvolupi completament els seus sucres naturals i compostos saboritzants. A més, la refrigeració utilitzada per prolongar la vida útil del tomàquet durant el transport i emmagatzemament pot alterar negativament el seu sabor.

empreinte 0RmLXMMEJKo unsplash
Diferents tipus de tomàquet / Foto: Unsplash

Esforços per recuperar el sabor

Davant de la creixent demanda d'aliments saborosos i nutritius, agricultors, científics i entusiastes de la gastronomia estan treballant per recuperar el sabor perdut dels tomàquets. Això inclou:

  • Rescat de varietats antigues: Hi ha un interès renovat en les varietats de tomàquet heretades, conegudes per la seva riquesa en sabor i diversitat genètica.
  • Millora genètica focalitzada: Els científics estan utilitzant tècniques modernes de cria per reintroduir característiques de sabor en varietats comercials sense comprometre la seva robustesa o productivitat.
  • Agricultura local i orgànica: La producció local i orgànica tendeix a enfocar-se més en la qualitat que en la quantitat, permetent que els tomàquets madurin en la planta i es cullin en el seu punt òptim de sabor.

La clau per recuperar el sabor dels tomàquets rau a trobar un equilibri entre les necessitats de la producció moderna i les qualitats sensorials que fan que menjar tomàquets sigui una experiència gratificant. A mesura que els consumidors es tornen més conscients de la importància del sabor i la qualitat nutricional, és probable que vegem més esforços dirigits a reviure els sabors del passat als nostres plats actuals.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!