Aquest dimecres al matí s'ha presentat a Barcelona Lactòfils, la Ruta dels Lactis de Catalunya, una iniciativa que convida les persones entusiastes de la llet i els seus derivats, i també a tothom qui vulgui descobrir més sobre l’origen i la qualitat d’aquests productes, a gaudir d’experiències culturals i gastronòmiques en diversos espais del territori. Actualment, s’han obert tres rutes a Barcelona, Girona i Lleida, amb 18 espais visitables per la ciutadania.

Durant l’acte de presentació, Ignasi Sans, president de l'Associació Interprofessional Lletera de Catalunya (ALLIC), ha explicat l’origen del projecte i ha posat en context les tres rutes en què se subdivideix. Per la seva banda, Laura Martí, responsable de la Gastroteca, ha manifestat les rutes d’aquest espai com a itineraris plens d’història i sabors. L’acte, presidit per Carmel Mòdol, secretari d’Alimentació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, ha remarcat les principals dades del sector.

Les tres rutes per Catalunya

Sota el paraigües de les rutes, un total de 18 agents del territori obriran les portes per tal que la ciutadania pugui visitar des de botigues fins a tasts, tallers i experiències pedagògiques o de restauració, entre altres. Els Lactòfils, entusiastes de la llet i dels làctics, poden accedir a l’espai web de les tres rutes dins de la Gastroteca, per veure quins espais i experiències poden visitar.

El projecte està pensat per tal que cada família pugui dissenyar i adaptar la seva pròpia ruta, escollint aquells espais i experiències visitables que els desperten interès i que s’adapten al seu temps disponible: un dia, un cap de setmana o una escapada més llarga. Actualment, les rutes estan basades en diferents productes i el principal objectiu d'aquestes és descobrir l’origen dels aliments i les tradicions d’arreu de Catalunya. El que les fa tan interessants és que permeten visitar camps, molins, granges, obradors, agrobotigues, centres d’interpretació i molts altres espais on els mateixos agents acompanyen els visitants per treure profit de la importància de cadascun d’aquests aliments en el nostre territori.

Ruta dels Lactòfils / Foto: Gastroteca
Taller a la Ruta dels Lactòfils / Foto: Gastroteca

La ruta de Barcelona inclou parades en 5 punts diferents. A Calders hi ha Caterí Cuinant Formatges, una formatgeria artesana, de producció pròpia i proximitat, en la qual treballen amb cellers naturals de més de 300 anys. La Ruta dels Lactis ofereix la possibilitat de conèixer l'explotació ramadera, a través d’una visita guiada, de Betara, a Perafita. Seguidament, a Santa Eugènia de Berga podràs endinsar-te a Cal Rei, una granja familiar amb un gran respecte pel medi ambient i la natura. Can Turró (Santa Maria de Palautordera) ofereix una gran varietat d'activitats per conèixer la natura i els animals de granja. I, per últim, la ruta de Barcelona proposa un establiment respectuós com Ametller Origen on comprar formatges.

La ruta de Girona s'estableix a Mollet de Peralada, Peralada, Santa Pau, Monells, Ullastret, Fonteta, Campllong i Salitja (Vilobí d'Onyar). El celler La Vinyeta, Can Magret, La Fageda, la granja Llet Nostra, l'empresa Recuits i formatges Nuri, Mas Eusebi, Granja la Selvatana i l'agropecuària Mas Bes són, respectivament, les parades d'aquesta rutina per la província de Girona.

La ruta de Lleida inclou els següents municipis i elements a visitar: l'agrobotiga Ecofranch a Montferrer, la formatgeria Mas d'Eroles a Adrall, formatges l'Oliva a Oliana, la formatgeria Casa Mateu a Surp i, per acabar, la formatgeria de Gavàs a Gavàs.

Ruta dels Lactòfils Foto Gastroteca 2
Ruta dels Lactòfils / Foto: Gastroteca

10 motius per visitar aquesta ruta

Entre totes les coses que podràs visitar, s'hi troba una masia amb més de 1.000 anys d’història, així com un obrador on s’elaboren els productes làctics de manera artesanal. A més, descobriràs les propietats nutricionals dels productes làctics i coneixeràs com viuen els animals de granja i quina relació tenen amb la natura. En cinquè lloc, experimentaràs de primera mà com es viu i es treballa en una granja de pagès.

Què s’amaga darrere del got de llet que beus cada dia? És un altre aspecte que podràs esbrinar visitant aquesta ruta. Visitaràs, també, una granja ubicada en l’incomparable parc natural del Montseny que és Patrimoni de la UNESCO. Podràs embrutar-te les mans i participar en un taller per aprendre com fer un formatge fresc i tastar productes elaborats amb llet de cabra i d'ovella. Finalment, tindràs l'opció de comprar productes làctics de qualitat​.