Quan pensem en truites dins de la cuina espanyola, automàticament se'ns passa pel cap la truita de patata, aquesta icona nacional que tots els turistes volen provar en trepitjar el nostre país. Ja sigui amb ceba, sense ella, amb formatge o més sucosa a l'estil Betanzos, s'ha guanyat un lloc indiscutible als nostres bars i taules. Però més enllà d'aquesta versió universal, a Catalunya hi ha una truita molt menys coneguda, humil en ingredients, però omple d'història i sabor: la truita 'agafa-sants'.

La recepta de truita catalana més desconeguda

Aquesta recepta forma part de l'anomenada cuina d'aprofitament, aquesta que converteix les sobres del dia anterior en plats deliciosos i sorprenents. La truita 'agafa-sants' es preparava tradicionalment amb restes del sofregit i alguns ingredients bàsics que sempre hi havia per casa. Avui, tanmateix, és una preparació gairebé oblidada, que ha desaparegut tant de les cases com de les cartes dels bars. Afortunadament, alguns cuiners, com Pere Cardona, xef del bar La Nova Farga a Barcelona, estan entossudits a rescatar-la de l'oblit.

alex 99RGtzux g unsplash
El sofregit és clau en la nostra cuina / Foto: Unsplash

Cardona va compartir a les seves xarxes socials la importància de recuperar aquesta recepta que forma part del llegat culinari català. Segons ell, és un plat que hauria de tornar a les nostres cuines ja. La versió que ell prepara inclou farina, que es fregeix amb ametlles picades, donant lloc a una textura molt particular, diferent de la de qualsevol altra truita. Aquest tipus d'elaboració està recollida en llibres com a Argot culinari i gastronòmic, de Josep M. Daró, on es descriu com una truita “de farina, tallada de forma irregular i cuita durant uns minuts en un sofregit amb pèsols”.

Aquesta recepta forma part de l'anomenada cuina d'aprofitament

El curiós és que se solia servir sense el sofregit, com a acompanyament de carns o peixos o, fins i tot, sola, especialment en èpoques de dejuni religiós. Així, l''agafa-sants' es converteix en un testimoni de com la cuina catalana ha sabut ser creativa amb pocs recursos, apostant per plats senzills però nutritius.


Més enllà d'aquesta truita, la gastronomia catalana amaga altres joies poc conegudes, com l'allioli de codony o la paella catalana, que se sumen a clàssics com l'escalivada. Així que, si estàs pensant a fer una ruta culinària per Catalunya, no et limitis al que ja coneixes: anima't a descobrir aquestes receptes que estan a punt de desaparèixer, perquè de vegades, el més humil és també el més deliciós.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!