L'esgarrat és un plat típic de la Comunitat Valenciana, a Espanya, que destaca pel seu sabor únic i la seva senzillesa en la preparació. Es tracta d'una deliciosa amanida freda que combina sabors mediterranis amb ingredients frescos i saludables. El seu nom prové del verb valencià "esgarrar", que significa esquinçar o esmicolar, fent referència a la forma en què es preparen els ingredients. A continuació, la recepta tradicional de l'esgarrat.

Aquest plat tan tradicional destaca pel seu sabor únic i la seva senzillesa en la preparació

Ingredients:

  • 4 pebrots vermells rostits
  • 2 albergínies rostides
  • 4 grans d'all
  • Oli d'oliva verge extra
  • Vinagre de vi negre
  • Sal al gust
  • Olives negres (opcional)
  • Bacallà esgrunat i dessalat (opcional)
maca vujic 2QcrIXn98PM unsplash
L'albergínia és un ingredient clau de l'esgarraet / Foto: Unsplash

Elaboració pas a pas:

Rosteix els pebrots i les albergínies

Preescalfa el forn a 200 °C. Renta bé els pebrots i les albergínies i asseca'ls amb paper de cuina. Col·loca'ls en una safata per enfornar i rosteix-los al forn durant aproximadament 30-40 minuts, tombant-los ocasionalment, fins que estiguin tendres i la pell estigui lleugerament carbonitzada.

Deixa que es refredin i pela els pebrots i les albergínies

Una vegada que els pebrots i les albergínies estiguin rostits, retira'ls del forn i deixa'ls refredar. Després, pela la pell dels pebrots i les albergínies i treu les llavors i tija dels pebrots. Talla els pebrots en tires fines i les albergínies a tires o cubs, segons la teva preferència.

Prepara l'amaniment

Pela i pica finament els grans d'all. En un bol gran, barreja els alls picats amb oli d'oliva verge extra, vinagre de vi negre i sal al gust. La proporció d'oli i vinagre pot variar segons les teves preferències personals, però es recomana una proporció de 3 parts d'oli per 1 part de vinagre.

Barreja els ingredients

Agrega les tires de pebrots i albergínies rostides al bol amb l'amaniment i barreja bé perquè s'impregnin de sabor. Si ho desitges, pots afegir olives negres sense os i bacallà esgrunat i dessalat, dos ingredients que solen complementar aquesta amanida tradicionalment.

Deixa reposar i serveix

Una vegada que tots els ingredients estiguin ben barrejats, cobreix el bol amb paper film i deixa reposar al refrigerador durant almenys una hora perquè els sabors es barregin i es potenciïn. Quan estigui a punt per servir, retira del refrigerador i serveix l'Esgarraet fred com entrant o acompanyament.

Preparación esgarraet
Preparació esgarraet / Foto: Unsplash

L'esgarraet és una opció ideal per als dies calorosos d'estiu, ja que és refrescant i lleuger, però també és perfecte per a qualsevol època de l'any gràcies al seu sabor versàtil i reconfortant.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!