Raventós i Blanc demostra el seu compromís amb els viticultors i el territori apujant el preu de compra del raïm fins als 1,10 €/kg. Aquesta nova xifra suposa un increment del 10% sobre el preu de compra de la passada verema i és el preu fixat per a la compra de raïm collit a mà, provinent de vinyes velles eco en vas de la Conca del Riu Anoia. S’han comprat al voltant de 700.000 kg de raïm, majoritàriament de vinya vella en vas, tot i que també de raïm de vinyes emparrades d’entre 25 i 30 anys de macabeu i xarel·lo (a 0,90 €/kg en aquest cas); i, en menys mesura, de parellada (a 0,85 €/kg) i malvasia de Sitges (a 1 €/kg). Tot, raïm ecològic.

Una aposta en l'any més difícil de la història

Canviar amb el paradigma. Capgirar la història i apostar per una manera de fer que estimi la terra, que es preocupi i doni suport al productor, al viticultor. L’enòleg i director general del celler, Pepe Raventós, afirma en declaracions a ElNacional.cat que "és fonamental quan fas vi, escoltar el territori i els productors. És la manera de crear una marca i de fer valor. Al cap i a la fi, aquest preu és la manera de simbolitzar, pagar i valorar la seva feina. És l’esforç del seu treball any rere any. La relació que tenim amb ells és la d’una aliança fortíssima".

Sobre la dificultat per prendre aquesta decisió, l'enòleg ho té clar: "sí que és fàcil prendre aquesta decisió. No s’ha valorat durant els últims 40 anys el treball del viticultor i, per tant, el raïm. Aquest és el gran problema del Penedès; de fet, és un gran defecte de base", conclou. "Tot és una espiral que creix a partir de la qualitat del raïm. Un cop tenim això, hi ha marques, hi ha projectes i hi ha prestigi arreu del món. Hi ha molt la cultura del setciències i volem erradicar aquesta pràctica poc responsable i poc ètica. Volem construir una base que aposti pel territori i la responsabilitat, seguint el model de La Borgonya", ressalta Raventós.

Mantenir l'expressió màxima de l'origen

Així, Raventós i Blanc ja pagava 0,5 €/kg de raïm el 2005, el 2017 el preu era de 0,7 €/kg i el 2022 es va apujar fins a 1 €/kg. Amb aquests increments, la voluntat del celler és donar continuïtat al treball manual a la vinya, a la collita amb balanços òptims i a mantenir l’expressió màxima de l’origen. Tot, amb l’objectiu d’aconseguir vins escumosos de màxim prestigi i reconeixement al món. La pujada actual fins als 1,10 €/kg, marcada en part per les baixes produccions a conseqüència de la sequera, és també una passa més en la lluita de Raventós i Blanc amb el somni d’aconseguir el reconeixement oficial d’una nova DO Conca del Riu Anoia.

"La verema del 2024 pot ser una catàstrofe"

"Hem tingut una sequera desconeguda que no havíem vist mai. En general, les nostres terres han patit molt, però varietats com el xarel·lo, el sumoll o la malvasia de Sitges s’han comportat sorprenentment bé, mantenint la qualitat i el seu sabor característic. No obstant això, el que ens preocupa és el futur de les plantes. No podrem podar a l’hivern, hi haurà molts ceps que no brotaran l’any vinent", anticipa Pepe Raventós. La solució? Fàcil, ras i curt. "És cabdal que plogui en les pròximes setmanes, si no seria una hecatombe. Si es repeteix un any de pluviometria i sequera com el del 2023, tindrem un 2024 catastròfic", reconeix el director general del celler. D'aquesta manera, doncs, "s'evidencia que la nostra decisió de continuar apujant el preu fa que sigui difícil per una petita empresa i demostra que el compromís és més ferm que mai. És un camí que no podem abandonar i si hem d’estrènyer el cinturó serà cap a altres costats, però no en el fet de pagar el preu del quilo del raïm", finalitza Raventós.