A l'hora de preparar una amanida la majoria de nosaltres prestem especial atenció a quins enciams barrejar o de quina forma, i amb quins ingredients donar-li un toc original. Tanmateix, posem el mateix afany a l'hora de condimentar-la? Quin és l'ordre a seguir a l'hora d'amanir una amanida perquè ens quedi perfecta?

A l'hora de posar fil a l'agulla a la cuina, conscientment o inconscientment, tots seguim les formes, tradicions i costums que hem vist a les nostres cases, els trucs de cuina familiars o fins i tot d'amics. Això és el que succeeix també amb l'ordre a seguir a l'hora d'amanir una amanida. Uns comencen per la sal, altres per l'oli i fins i tot pel vinagre, però la millor de fer-ho forma és: primer la sal, després el vinagre i, finalment, l'oli d'oliva verge extra.

Vinagreta
Vinagreta / Font: Unsplash

El motiu és que l'oli crea una pel·lícula sobre els aliments que impedeix que els condiments que llancem després siguin absorbits. D'altra banda, la raó per la qual el vinagre anirà al mig és que té un alt contingut en aigua pel que ajudarà a desfer la sal que hem afegit.

I si no m'agrada el vinagre?

Com existeixen solucions per a tot, si no t'agrada aquest condiment, et proposem diferents alternatives per amanir les teves amanides sense vinagre. La llimona és un perfecte conservant d'aliments i a més aporta un toc boníssim a aquests plats. Et pots fins i tot animar, en lloc d'amb llimona, a provar-la amb un raig de taronja espremuda en aquelles amanides a base de fumats, ceballot o olives negres.

La creativitat a la cuina fa que sovint utilitzem noves maneres d'amanir les amanides

Oli
Oli / Font: Unsplash

I quan he d'amanir la meva amanida?

La creativitat a la cuina fa que sovint utilitzem noves maneres d'amanir les amanides, substituint la fórmula de la vinagreta clàssica. Les mostasses, la mel, la salsa de soja i les espècies s'emporten la palma a l'hora d'aportar tocs diferents. A més, a Internet cada vegada trobaràs més receptes d'amaniments que et poden sorprendre.

Això sí, sigui quin sigui l'amaniment que preparem, sempre hi ha una màxima que hem de complir si volem que el nostre plat sigui deliciós: abocar l'amaniment en el moment previ a asseure'ns a la taula.

En relació amb les noves maneres d'amanir, també trobem un altre benefici. I és que l'oli i el vinagre no es porten massa bé, per la qual cosa una forma que els dos ingredients s'integrin millor a l'amanida és realitzar una vinagreta. Afegeix mel, llimona o mostassa a la teva vinagreta tal com t'hem esmentat i crea nous sabors que milloraran les teves amanides i faran que oli i amanida no necessitin barallar-se per ser els protagonistes del teu plat. T'animes?