El pernil és un aliment bàsic en moltes cultures, especialment en la dieta mediterrània, on es gaudeix en diverses formes i preparacions. Entre els més populars es troben el pernil York, el pernil cuit i el pernil dolç. Encara que a primera vista aquests productes poden semblar similars, existeixen diferències significatives entre ells, tant en el seu procés d'elaboració com en les seves característiques nutricionals. A continuació, desglossarem aquestes diferències i avaluarem quin podria considerar-se el millor sota certs criteris.

El pernil és un aliment bàsic en moltes cultures com la mediterrània

El pernil combina amb molts altres aliments / Foto: unsplash
El pernil combina amb molts altres aliments / Foto: Unsplash

Pernil York

El pernil York, originari de York, a Anglaterra, és un tipus de pernil cuit. S'elabora a partir de la carn de la cuixa del porc, la qual es cura en salmorra i després es cuina. És conegut per la seva textura suau i el seu sabor delicat, la qual cosa el fa popular entre nens i adults. Sovint s'utilitza en sandvitxos i com a ingredient en diverses receptes. Encara que és baix en greixos comparat amb altres embotits, el contingut de sodi pot ser elevat a causa del procés de curat en salmorra.

Pernil cuit

El terme "pernil cuit" és més genèric i pot referir-se a qualsevol tipus de pernil que ha estat curat i després bullit. Això inclou el pernil York, però també inclou una gamma més àmplia de productes. La qualitat i el sabor del pernil cuit poden variar àmpliament depenent del procés d'elaboració, els ingredients addicionals i la proporció de carn a greix. Alguns pernils cuits poden contenir additius, conservants i molta sal, la qual cosa és una consideració important des del punt de vista de la salut.

Pernil, un clàssic de les torrades / Foto: unsplash
Pernil, un clàssic de les torrades / Foto: Unsplash

Pernil dolç

El pernil dolç és una variant del pernil cuit que es caracteritza per tenir un sabor lleugerament dolç. Aquest sabor s'aconsegueix agregant sucres durant el procés de curat. Encara que és molt popular en algunes regions, el contingut addicional de sucre pot ser un factor a considerar per a persones que vigilen la seva ingesta de sucres o que tenen condicions de salut específiques com la diabetis.

Quin és el millor pernil?

Determinar quin és el millor entre aquests tipus de pernil depèn de diversos factors, incloses les preferències personals, les necessitats nutricionals i els objectius de salut. Per als qui busquen opcions més saludables, el pernil York o el pernil cuit d'alta qualitat, amb baix contingut d'additius i conservants, pot ser la millor opció. Aquests productes tendeixen a ser més baixos en greixos i, si s'escullen versions amb baix contingut de sodi, poden ser una addició saludable a la dieta.

D'altra banda, aquells que prioritzen el sabor i no tenen restriccions dietètiques específiques poden gaudir del pernil dolç pel seu característic sabor agredolç, sempre que es consumeixi amb moderació a causa del seu contingut de sucre. En resum, en triar entre pernil York, pernil cuit i pernil dolç, és crucial considerar tant el perfil nutricional com el gust personal. Llegir les etiquetes per entendre el contingut de sodi, grasses, sucres i additius pot ajudar a prendre una decisió més informada conforme a un estil de vida saludable.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!